///**/

5 semne la care să fii atent pentru a depista din timp o aluniță atipică

de | Blog | 0 comentarii

Vara tocmai s-a terminat, iar tu îți inspectezi alunițele. Probabil că după sezonul estival și expunerea la soare, te-ai ales cu câteva alunițe noi. Se poate să vezi că unele alunițe dintre cele pe care le aveai deja și-au schimbat forma sau s-au modificat. Cum îți dai seama dacă ai o aluniță atipică? Specialiștii Clinicii Zetta ne răspund.

În general, alunițele normale sunt mici pete maro sau excreșcențe apărute pe piele, care apar în primele decenii de viață, pe diferite părți ale corpului, aproape tuturor oamenilor. Ca și formă, alunițele pot fi plate sau ridicate și sunt, în general, rotunde și au margini regulate. Cele mai multe dintre ele apar în urma expunerii la soare.

Uneori poate fi greu ca la o simplă privire să observi  diferența între o aluniță, o aluniță atipică și un melanom timpuriu. Mulți medici examinează astfel de alunițe cu ajutorul unui dermoscop, un dispozitiv de mărire portabil care permite vizualizarea structurilor interne ale pielii și a culorilor care nu pot fi văzute cu ochiul liber. De asemenea, medicul poate opta pentru a îndepărta întreaga aluniță ori o parte din ea, pentru examinare într-un laborator.

Când forma atipică a unei alunițe devine un factor alarmant?

MELANOMUL, cea mai periculoasă formă de cancer de piele, apare cel mai adesea ca un punct asimetric, cu margini neregulate și poate avea mai multe culori în porțiuni diferite ale pielii: de la roz la maro închis. Totodată, acesta continuă să crească în dimensiuni într-un mod neregulat.

Gradul caracteristicilor atipice din fiecare aluniță poate determina dacă este inofensivă sau la un risc moderat ori ridicat de a deveni un melanom.

În cazuri rare, melanomul apărut poate fi lipsit de melanină, aidcă fără să conțină pigment care să îl închidă la culoare. În aceste cazuri, poate fi roz, roșu, culoarea pielii normale sau alte culori, ceea ce face mai dificilă recunoașterea ca melanom.

Anumiți factori pot fi semne clare de avertizare că o aluniță atipică este de fapt un melanom sau se află în pericol de a deveni un melanom.

Asimetria – Spre deosebire de alunițele obișnuite, alunițele atipice sunt adesea asimetrice: o linie trasată prin mijloc nu crează jumătăți simetrice.

Marginile – În timp ce alunițele obișnuite au de obicei margini regulate, ascuțite și bine definite, marginile alunițelor atipice tind să fie neregulate sau nedefinite, contopite cu pielea din jurul lor. Aceste alunițe cresc și trec treptat în pielea înconjurătoare.

Culoarea – Alunițele obișnuite sunt, de cele mai multe ori, maro uniform sau culoarea pielii, iar alunițele atipice pot avea culori dintre cele mai variate, trecând de la o culoarea la alta chiar în interiorul lor. Acestea pot trece de la maro la maro închis, roșu, albastru sau negru.

Diametru – alunițele atipice sunt în general mai mari de 6 mm, mărimea unui radiere de creion, dar o aluniță periculoasă poate fi și de dimensiuni mai mici.

Evoluția – extinderea sau orice altă schimbare notabilă într-o aluniță stabilă anterior sau apariția unei noi alunițe după vârsta de 40 de ani ar trebui să vă atragă atenția.

Cum tratezi o aluniță care prezintă manifestări atipice

Anumite alunițe pot prezenta anumite manifestări atipice, acestea nu sunt considerate normale iar o vizită la medicul dermatolog este necesară. Aceste manifestări  includ mâncărime, durere, creșterea în volum a aluniței, sângerare, cruste, scurgeri, umflături, răni deschise persistente, culoare alb-negru și margini neregulate ale aluniței.

Doctorul poate recomanda excizia alunițelor care prezintă risc de a se transforma. Prin această metodă, alunițele sunt tratate cu un anestezic local, apoi este îndepărtată de pe piele împreună cu o mică suprafață a pielii înconjurătoare, cu un bisturiu chirurgical. Unele alunițe pot avea celule care au crescut sub stratul superior al pielii. Decuparea acestora poate necesita câteva cusături pentru a închide pielea, ceea ce poate lăsa o cicatrice mică dar care va dispărea în timp. Un specialist în Chirurgie Plastică te poate ajuta să scapi de aceste alunițe fără să rămâi cu urme și cicatrici.

Verifică-ți alunițele la finalul fiecărui sezon estival pentru a vedea dacă prezintă modificări sau schimbări serioase. Nu amâna vizita la dermatolog și asigură-te că iei în considerare cele mai bune măsuri de protecție a pielii atât în sezonul cald cât și după.

Tratamentul chirurgical pentru sindromul tunelului carpian

Sindromul de tunel carpian (cunoscut și ca sindromul de canal carpian) apare atunci când nervul median este comprimat la nivelul tunelului carpian, tunel format din ligamente și oase carpiene.  Sindromul de tunel carpian se manifestă prin amorțeală, furnicături și...

Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Creșterea în volum a sânilor la bărbați este cunoscută și ca ginecomastie. Aceasta este cauzată de excesul de grăsime localizată la nivelul sânilor, de dezvoltarea în exces a țesutului glandular sau de o combinație între grăsime excesivă și țesut glandular.  Ce este...

Tot ce trebuie sa știi despre mărirea buzelor cu acid hialuronic

Acid hialuronic pentru buze! WOW, e o rețetă specială care face multe persoane fericite. Acidul hialuronic în buze duce la augmentarea acestora pentru un aspect mai plin și mai tânăr prin refacerea conturului (pentru a estompa liniile fine) și prin refacerea...

Reducția mamară

Ce este reducția mamară Intervenția de reducție mamară este o procedură chirurgicală în folosul pacientelor cu sâni care au aspect inestetic: sunt mari, lăsați (ptoză mamară) și grei. Prin operația de micșorare a sânilor se elimină grasimea (țesutul adipos), tesutul...

Injectări cu toxină botulinică

Injecțiile cu botox ajută la diminuarea ridurilor de pe frunte, a ridurilor dintre sprâncene și a celor de la marginea externă a ochilor. Tratamentul este rapid și eficient. Rezultatele se văd după 2-3 zile și se mențin cam jumătate de an, iar planul se poate repeta...

5 ani de botox

Ce injectări ați ales să faceți în cei 5 ani? În cei 5 ani am ales botox pentru toate cele 3 zone ale feței. Au fost dureroase? Având în vedere că mi-a fost aplicată cremă anestezică, procedura în sine nu a fost foarte dureroasă. Substanța însă îmi provoca o mică...

Blefaroplastia Inferioară

Chirurgia pleoapelor inferioare, numită și blefaroplastie inferioară este o intervenție ce îmbunătățește aspectul de la acest nivel și oferă ochilor un aspect întinerit. Spre deosebire de blefaroplatia superioară care are ca scop îndepărtarea surplusului de tegument...

Botox riduri

Botoxul este forma purificată a toxinei botulinice, o proteină produsă de bacteria anaerobă numită Clostridium Botulinum, care apare în carnea stricată și în conservele expirate. Dacă este consumată, toxina devine o otravă puternică, dar injectată în cantități mici...

Ridicare pleoape

Blefaroplastia superioară, cunoscută și ca intervenția de ridicare a pleoapelor, înlătură excesul de tegument sau de grăsime de la nivelul pleoapelor superioare, corectând astfel aspectul de „ochi căzuți”. Blefaroplastia readuce câmpul vizual la un nivel optim, poate...

Reducție mamară

Ce este hipertrofia mamară Hipertrofia mamară nu este o boală, ci o stare a sânilor: ea reprezintă creșterea excesivă în volum și în greutate a acestora. Consecința directă este întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, orecum și a pielii...