Ce este un examen Doppler?

Examenul Doppler sau ecografia Doppler este o metod─â non-invaziv─â, care are scopul de a studia direc╚Ťia ╚Öi modul de func╚Ťionare a fluxului sanguin prin verificarea principalelor vase de s├ónge din corpul uman. Spre deosebire de o ecografie obi╚Önuit─â, care pentru a produce imagini folose╚Öte unde sonore, ├«ns─â nu poate ar─âta fluxul de s├ónge, cu o ecografie Doppler se poate estima viteza cu care circul─â s├óngele.

Ecografia Doppler este extrem de util─â atunci c├ónd un medic dore╚Öte un diagnostic exact ╚Öi un tratament specific unei anumite afec╚Ťiuni. De asemenea, cu ajutorul ei se pot depista depunerile de gr─âsime pe pere╚Ťii vaselor de s├ónge, cheaguri de s├ónge, care netratate afecteaz─â circula╚Ťia ╚Öi pot cre╚Öte riscul de infarct miocardic, AVC sau o circula╚Ťie deficitar─â ├«n membre.

Când ai nevoie de un examen Doppler?

O ecografie Doppler poate ajuta la diagnosticarea mai multor afec╚Ťiuni, precum valve care func╚Ťioneaz─â slab ├«n venele picioarelor (insuficien╚Ť─â venoas─â), boli cardiace congenitale, ocluzii arteriale, sc─âderea circula╚Ťiei s├óngelui ├«n picioare, anevrisme, ├«ngustarea unei artere (stenoza arterei carotide), precum ╚Öi cheaguri de s├ónge care pot pune via╚Ťa ├«n pericol.

Investiga╚Ťiile Doppler sunt, de obicei, recomandate de medicul specialist persoanelor cu┬á probleme venoase, dar si celor cu un stil de via╚Ť─â nes─ân─âtos, supraponderale sau obeze, hipertensive, cu diabet zaharat, cu nivel ridicat de colesterol ├«n s├ónge, care au suferit traumatisme, accidente vasculare, care au simptome specifice anginei pectorale, cu boli arteriale periferice, cu ateroscleroz─â carotidian─â, persoanelor care au ├«n familie cazuri de AVC-uri, precum ╚Öi femeilor ├«ns─ârcinate cu diferite complica╚Ťii.

Ce presupune procedura?

├Änainte de a realiza o ecografie Doppler, nu este nevoie de nici un fel de preg─âtire. Pacientul poate s─â bea ╚Öi s─â m─ân├ónce, ba chiar s─â ├«╚Öi ia ╚Öi medicamentele, ca ├«ntr-o zi normal─â, ├«nainte de aceast─â examinare. Pacientul ├«╚Öi va da hainele jos ╚Öi se va ├«ntinde pe spate. Pe durata ecografiei, medicul specialist va folosi o sond─â, ├«mpreun─â cu un gel special care ajut─â ultrasunetele s─â se propage mult mai eficient ├«n piele, ├«n zona ├«n care pacientul are nevoie de un control Doppler. Imaginile redate de ecograf sunt folosite pentru ca medicul specialist s─â stabileasc─â un diagnostic. O ecografie Doppler dureaz─â ├«n jur de 30 de minute, ├«n func╚Ťie de problemele cu care se confrunt─â pacientul.

Care sunt principalele avantaje ale ecografiei Doppler?

Ecografia Doppler poate oferi informa╚Ťii extrem de utile pentru medicul specialist, nu are efecte secundare, este non-invaziv─â, a╚Öadar nu prezint─â nici un risc pentru pacient, fiind complet nedureroas─â. De asemenea, pacientul poate pleca acas─â imediat dup─â efectuarea examin─ârii. Mai mult dec├ót at├ót, aceasta poate fi repetat─â ori de c├óte ori este nevoie.

Care sunt contraindica╚Ťiile unei ecografii Doppler?

Ecografia Doppler nu are contraindica╚Ťii, ├«ns─â are c├óteva aspecte pe care le putem cataloga ca fiind dezavantaje. O ecografie Doppler nu ofer─â imagini care pot fi reconstruite tridimensional (3D). Acest lucru ├«nseamn─â c─â, ├«n diferite cazuri, poate fi nevoie de o examinare suplimentar─â, radiologic─â.

Rezultatul ecografiei Doppler este dependent de experien╚Ťa medicului care analizeaz─â ╚Öi interpreteaz─â datele. Cu c├ót medicul specialist este mai experimentat, cu at├ót rezultatele sunt citite mai bine, iar diagnosticul este cel corect. La clinica Zetta beneficiezi de medici speciali╚Öti ├«n flebologie, cu o vast─â experien╚Ť─â ├«n rezolvarea oric─ârei probleme venoase!

PROGRAMEAZA-TE ACUM