Ce este un examen Doppler?

Examenul Doppler sau ecografia Doppler este o metodă non-invazivă, care are scopul de a studia direcția și modul de funcționare a fluxului sanguin prin verificarea principalelor vase de sânge din corpul uman. Spre deosebire de o ecografie obișnuită, care pentru a produce imagini folosește unde sonore, însă nu poate arăta fluxul de sânge, cu o ecografie Doppler se poate estima viteza cu care circulă sângele.

Ecografia Doppler este extrem de utilă atunci când un medic dorește un diagnostic exact și un tratament specific unei anumite afecțiuni. De asemenea, cu ajutorul ei se pot depista depunerile de grăsime pe pereții vaselor de sânge, cheaguri de sânge, care netratate afectează circulația și pot crește riscul de infarct miocardic, AVC sau o circulație deficitară în membre.

Când ai nevoie de un examen Doppler?

O ecografie Doppler poate ajuta la diagnosticarea mai multor afecțiuni, precum valve care funcționează slab în venele picioarelor (insuficiență venoasă), boli cardiace congenitale, ocluzii arteriale, scăderea circulației sângelui în picioare, anevrisme, îngustarea unei artere (stenoza arterei carotide), precum și cheaguri de sânge care pot pune viața în pericol.

Investigațiile Doppler sunt, de obicei, recomandate de medicul specialist persoanelor cu  probleme venoase, dar si celor cu un stil de viață nesănătos, supraponderale sau obeze, hipertensive, cu diabet zaharat, cu nivel ridicat de colesterol în sânge, care au suferit traumatisme, accidente vasculare, care au simptome specifice anginei pectorale, cu boli arteriale periferice, cu ateroscleroză carotidiană, persoanelor care au în familie cazuri de AVC-uri, precum și femeilor însărcinate cu diferite complicații.

Ce presupune procedura?

Înainte de a realiza o ecografie Doppler, nu este nevoie de nici un fel de pregătire. Pacientul poate să bea și să mănânce, ba chiar să își ia și medicamentele, ca într-o zi normală, înainte de această examinare. Pacientul își va da hainele jos și se va întinde pe spate. Pe durata ecografiei, medicul specialist va folosi o sondă, împreună cu un gel special care ajută ultrasunetele să se propage mult mai eficient în piele, în zona în care pacientul are nevoie de un control Doppler. Imaginile redate de ecograf sunt folosite pentru ca medicul specialist să stabilească un diagnostic. O ecografie Doppler durează în jur de 30 de minute, în funcție de problemele cu care se confruntă pacientul.

Care sunt principalele avantaje ale ecografiei Doppler?

Ecografia Doppler poate oferi informații extrem de utile pentru medicul specialist, nu are efecte secundare, este non-invazivă, așadar nu prezintă nici un risc pentru pacient, fiind complet nedureroasă. De asemenea, pacientul poate pleca acasă imediat după efectuarea examinării. Mai mult decât atât, aceasta poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Care sunt contraindicațiile unei ecografii Doppler?

Ecografia Doppler nu are contraindicații, însă are câteva aspecte pe care le putem cataloga ca fiind dezavantaje. O ecografie Doppler nu oferă imagini care pot fi reconstruite tridimensional (3D). Acest lucru înseamnă că, în diferite cazuri, poate fi nevoie de o examinare suplimentară, radiologică.

Rezultatul ecografiei Doppler este dependent de experiența medicului care analizează și interpretează datele. Cu cât medicul specialist este mai experimentat, cu atât rezultatele sunt citite mai bine, iar diagnosticul este cel corect. La clinica Zetta beneficiezi de medici specialiști în flebologie, cu o vastă experiență în rezolvarea oricărei probleme venoase!

PROGRAMEAZA-TE ACUM