Operația deschisă pentru varice se deosebește de operația clasică prin faptul că nu este nevoie de incizii importante ca dimensiuni (implică niște incizii minime) și nici de stripping, fapt ce determină o recuperare incomparabil mai ușoară și mai rapidă. Rezultatul cosmetic este excelent, iar cicatricile vor deveni insesizabile la câteva luni după intervenție.

Operația de varice este o procedură veche, de mai bine de 150 de ani, iar în general, într-o operație pentru varice, vena safenă este cea abordată.

Cui i se potrivește operația de varice deschisă?

Cei care suferă de varice instalate de ani de zile, foarte groase și evidente pot beneficia de operația de varice clasică. De asemenea, datorită costurilor mai mici față de operația de varice cu laser este mai accesibilă din punct de vedere preț.

Ce presupune operația de varice clasică?

Atunci când vorbim despre o operație clasică, de obice se abordează  una dintre principalele vene superficiale ale membrelor inferioare, cunoscută și ca vena safenă. O operație de varice deschisă presupune înlăturarea părților afectate din această venă, care nu mai funcționează corect, dar și rezolvarea refluxului venos care a determinat în primul rând apariția varicelor.

Intervenția chirurgicală deschisă constă în crosectomie (întreruperea refluxului din venă safena la emergența ei în vena femurală profundă) care se realizează printr-o mică incizie, urmată de flebectomii etajate prin microincizii. După operația clasică de varice, pacienții sunt încurajați să-și reia activitățile normale, începând cu a două zi, dar prin evitarea efortului fizic intens.

Care sunt principalele avantaje ale operației de varice clasice?

Rezultatele operației de crosectomie a venei safene și flebectomie au fost și sunt efectuate de zeci de ani, cu rezultate extrem de bune. Procedura este minim invazivă și presupune excizia venei safene, fapt ce reduce spre zero riscul de  recidivă.

De asemenea, costurile unei operații clasice de varice sunt mai scăzute față de cele ale unei operații cu laser endovenos.

Care sunt contraindicațiile operației clasice de varice?

Dacă vorbim despre riscuri, operația clasică de varice are aceleași riscuri ca oricare altă intervenție chirurgicală: potențialele infecții sau echimoze (vânătăi). De aceea, există o serie de măsuri pentru a elimina și minimiza potențialele riscuri: pacientul trebuie să poarte ciorapi medicinali de compresie și să se odihnească.

Persoanele cu circulație deficitară sau cele cu infecții ale pielii, persoanele cu probleme de coagulare a sângelui sau cele supraponderale sunt mai predispuse la complicații, de aceea este necesară evaluarea unui medic flebolog înainte.

În funcție de vârstă, istoricul medical, de caracteristicile și nevoile individuale, un medic specialist flebolog va putea să aleagă împreună cu pacientul cea mai bună soluție pentru a scăpa de orice problemă venoasă, indiferent de complexitatea acesteia.

PROGRAMEAZA-TE ACUM