Scleroterapia este o metodă de tratament pentru venule, varice nesistematizate și vene păianjen. Vasele de sânge afectate sunt injectate cu o substanță specială (agent sclerozant), care le face să se micșoreze și să se fibrozeze (sclerozeze). Procedura este minim invazivă și non chirurgicală, necesitând doar o serie de injecții.

Varicele sau venele varicoase pot cauza durere sau disconfort, iar dacă afecțiunea nu este tratată la timp sau corespunzător aceasta poate provoca și complicații. De asemenea, scleroterapia ghidată ultrasonic sau scleroterapia vizuală sub control ecografic reprezintă o formă avansată de administrare a agentului în vene, care permite tratarea venelor varicoase mari, care nu pot fi tratate prin scleroterapie convențională. Spuma (sau agentul folosit) este vizibilă în scleroterapia ghidată prin controlul imagistic cu ultrasunete, fiind mai ușor de urmărit și de direcționat spre sursa problemei venoase.

Ce este scleroterapia? 

Scleroterapia nu este o procedură chirurgicală, aceasta implicând doar o serie de injecții. Medicul specialist injectează o substanță medicamentoasă în vasele de sânge (sau în vasele limfatice), iar această injecție le face să se micșoreze.

Substanța folosită este o soluție iritantă, numită și substanță sclerozantă, care este injectata direct într-o venă sau într-un vas limfatic. Soluția aceasta irita vasul de sânge, făcându-l să se umfle. Aceasta umflare pronunțată întrerupe circulația sângelui sau a limfei, iar vasul se micșorează.

Când am nevoie de scleroterapie?

Scleroterapia este indicată pentru varice, telangiectazii și venele reticulare. De asemenea, este cea mai puțin invazivă dintre procedurile existente în prezent. Scleroterapia se realizează, în general, fără anestezie (pentru că anestezia este mai dureroasă decât procedura în sine), în regim ambulatoriu, în mai puțin de o oră. Se începe cu marcarea punctelor în care va fi injectată substanța sclerozantă, identificate în urma consultului medical sau cu ajutorul unor investigații precum ecografia Doppler.

După ce procedura s-a terminat, se va menține compresia membrului tratat prin bandajare, aspect care previne riscul formării unor cheaguri de sânge. Pacientul va trebui să poarte ciorapi de compresie, pe o perioadă de timp determinată de medicul specialist, până la vindecarea completă, pentru a asigura succesul tratamentului.

Ce presupune scleroterapia?

Procedura presupune injectarea agentului sclerozant în venă, indiferent de natura acestuia, dacă este soluție sau spumă. Acest agent determină iritarea peretelui vasului de sânge prin inflamarea, sclerozarea și, ulterior, închiderea acestuia. În timp, vena se transformă în țesut cicatricial invizibil cu ochiul liber.

Care sunt principalele avantaje ale scleroterapiei?

Pacientul se poate deplasa și să își poate continua activitatea la locul de muncă imediat după finalizarea procedurii. De asemenea, scleroterapia este o procedură sigură, fără riscuri, care este capabilă să elimine în mod eficient venele cu probleme, precum venele de tip pânză de păianjen în aproape 90% dintre cazuri.

Printre alte beneficii ale scleroterapiei se numără: disconfort minim în timpul procedurii, recuperare rapidă a mobilității, durată scurtă a unei ședințe, risc scăzut de leziuni la nivelul nervilor, număr mic de vânătăi în urma procedurii, precum și costuri scăzute.

Care sunt contraindicațiile scleroterapiei?

Scleroterapia este, într-adevăr, o procedură minim invazivă și sigură. Însă, acest lucru nu înseamnă că procedura poate fi efectuată oricărui pacient. Spre exemplu, femeile gravide, persoanele cu tromboză venoasă acută, persoanele care au alergie la agenții sclerozați, persoanele cu probleme cardiace, pacienții imobilizați care nu se pot deplasa pe cont propriu, persoanele cu infecție acută sau persoanele cu arteroscleroză avansată la nivelul membrelor inferioare nu pot beneficia de scleroterapie.

De asemenea, femeile care alăptează, pacienții cu tendința de a suferi de migrene sau pacienții cu trombofilie, precum și cei cu antecedente de tromboză venoasă profundă fac parte dintr-un grup de pacienți pentru care scleroterapia este asociată cu un risc mai mare, însă există posibilitatea ca aceștia să poată face procedura în anumite condiții pe care medicul le va explica fiecărui pacient în parte.

De aceea, vino la un consult la medicii flebologi ai Institutului Venelor din clinica Zetta, pentru a vedea dacă scleroterapia este tratamentul potrivit pentru tine!

PROGRAMEAZA-TE ACUM