Scleroterapia este o metod─â de tratament pentru venule, varice nesistematizate ╚Öi vene p─âianjen. Vasele de s├ónge afectate sunt injectate cu o substan╚Ť─â special─â (agent sclerozant), care le face s─â se mic╚Öoreze ╚Öi s─â se fibrozeze (sclerozeze). Procedura este minim invaziv─â ╚Öi non chirurgical─â, necesit├ónd doar o serie de injec╚Ťii.

Varicele sau venele varicoase pot cauza durere sau disconfort, iar dac─â afec╚Ťiunea nu este tratat─â la timp sau corespunz─âtor aceasta poate provoca ╚Öi complica╚Ťii. De asemenea, scleroterapia ghidat─â ultrasonic sau scleroterapia vizual─â sub control ecografic reprezint─â o form─â avansat─â de administrare a agentului ├«n vene, care permite tratarea venelor varicoase mari, care nu pot fi tratate prin scleroterapie conven╚Ťional─â. Spuma (sau agentul folosit) este vizibil─â ├«n scleroterapia ghidat─â prin controlul imagistic cu ultrasunete, fiind mai u╚Öor de urm─ârit ╚Öi de direc╚Ťionat spre sursa problemei venoase.

Ce este scleroterapia? 

Scleroterapia nu este o procedur─â chirurgical─â, aceasta implic├ónd doar o serie de injec╚Ťii. Medicul specialist injecteaz─â o substan╚Ť─â medicamentoas─â ├«n vasele de s├ónge (sau ├«n vasele limfatice), iar aceast─â injec╚Ťie le face s─â se mic╚Öoreze.

Substan╚Ťa folosit─â este o solu╚Ťie iritant─â, numit─â ╚Öi substan╚Ť─â sclerozant─â, care este injectata direct ├«ntr-o ven─â sau ├«ntr-un vas limfatic. Solu╚Ťia aceasta irita vasul de s├ónge, f─âc├óndu-l s─â se umfle. Aceasta umflare pronun╚Ťat─â ├«ntrerupe circula╚Ťia s├óngelui sau a limfei, iar vasul se mic╚Öoreaz─â.

Când am nevoie de scleroterapie?

Scleroterapia este indicat─â pentru varice, telangiectazii ╚Öi venele reticulare. De asemenea, este cea mai pu╚Ťin invaziv─â dintre procedurile existente ├«n prezent. Scleroterapia se realizeaz─â, ├«n general, f─âr─â anestezie (pentru c─â anestezia este mai dureroas─â dec├ót procedura ├«n sine), ├«n regim ambulatoriu, ├«n mai pu╚Ťin de o or─â. Se ├«ncepe cu marcarea punctelor ├«n care va fi injectat─â substan╚Ťa sclerozant─â, identificate ├«n urma consultului medical sau cu ajutorul unor investiga╚Ťii precum ecografia Doppler.

Dup─â ce procedura s-a terminat, se va men╚Ťine compresia membrului tratat prin bandajare, aspect care previne riscul form─ârii unor cheaguri de s├ónge. Pacientul va trebui s─â poarte ciorapi de compresie, pe o perioad─â de timp determinat─â de medicul specialist, p├ón─â la vindecarea complet─â, pentru a asigura succesul tratamentului.

Ce presupune scleroterapia?

Procedura presupune injectarea agentului sclerozant ├«n ven─â, indiferent de natura acestuia, dac─â este solu╚Ťie sau spum─â. Acest agent determin─â iritarea peretelui vasului de s├ónge prin inflamarea, sclerozarea ╚Öi, ulterior, ├«nchiderea acestuia. ├Än timp, vena se transform─â ├«n ╚Ťesut cicatricial invizibil cu ochiul liber.

Care sunt principalele avantaje ale scleroterapiei?

Pacientul se poate deplasa și să își poate continua activitatea la locul de muncă imediat după finalizarea procedurii. De asemenea, scleroterapia este o procedură sigură, fără riscuri, care este capabilă să elimine în mod eficient venele cu probleme, precum venele de tip pânză de păianjen în aproape 90% dintre cazuri.

Printre alte beneficii ale scleroterapiei se num─âr─â: disconfort minim ├«n timpul procedurii, recuperare rapid─â a mobilit─â╚Ťii, durat─â scurt─â a unei ╚Öedin╚Ťe, risc sc─âzut de leziuni la nivelul nervilor, num─âr mic de v├ón─ât─âi ├«n urma procedurii, precum ╚Öi costuri sc─âzute.

Care sunt contraindica╚Ťiile scleroterapiei?

Scleroterapia este, ├«ntr-adev─âr, o procedur─â minim invaziv─â ╚Öi sigur─â. ├Äns─â, acest lucru nu ├«nseamn─â c─â procedura poate fi efectuat─â oric─ârui pacient. Spre exemplu, femeile gravide, persoanele cu tromboz─â venoas─â acut─â, persoanele care au alergie la agen╚Ťii scleroza╚Ťi, persoanele cu probleme cardiace, pacien╚Ťii imobiliza╚Ťi care nu se pot deplasa pe cont propriu, persoanele cu infec╚Ťie acut─â sau persoanele cu arteroscleroz─â avansat─â la nivelul membrelor inferioare nu pot beneficia de scleroterapie.

De asemenea, femeile care al─âpteaz─â, pacien╚Ťii cu tendin╚Ťa de a suferi de migrene sau pacien╚Ťii cu trombofilie, precum ╚Öi cei cu antecedente de tromboz─â venoas─â profund─â fac parte dintr-un grup de pacien╚Ťi pentru care scleroterapia este asociat─â cu un risc mai mare, ├«ns─â exist─â posibilitatea ca ace╚Ötia s─â poat─â face procedura ├«n anumite condi╚Ťii pe care medicul le va explica fiec─ârui pacient ├«n parte.

De aceea, vino la un consult la medicii flebologi ai Institutului Venelor din clinica Zetta, pentru a vedea dac─â scleroterapia este tratamentul potrivit pentru tine!

PROGRAMEAZA-TE ACUM