///**/

Servicii Spitalul Zetta

Liposuctie

Lipoaspiratia sau liposuctia subtiaza si remodeleaza arii specifice ale corpului, prin indepartarea depozitelor de grasime in exces. se amelioreaza, astfel, conturul si proportiile corpului, ceea ce duce in final la o imbunatatire a imaginii personale.

Liposuctia, lipoaspiratia, liposculptura. Cu mici diferente, toti acesti termeni definesc una dintre cele mai frecvente operatii estetice din lume, inventata in 1974 de catre doi medici chirurgi italieni. De atunci, popularitatea ei a crescut constant, dovada fiind studiile statistice care arata ca numai in statele Unite sunt efectuate 400.000 de astfel de operatii pe an. Ce inseamna, mai exact, aceasta interventie? Pacientului ii este indepartata grasimea dezvoltata in exces in anumite zone ale corpului, comparativ cu altele, conferind astfel un aspect mai armonios al siluetei.

Lipoaspiratia poate fi folosita pentru a corecta depozitele refractare din mai multe zone ale corpului, incluzand: coapse, brate, gat, solduri, mijloc, spate, genunchi intern, piept, obraji, barbie, gambe si glezne. in unele cazuri, lipoaspiratia este unica interventie practicata, alteori poate fi asociata cu alte procedee de chirurgie plastica, cum ar fi: liftingul facial, reductia mamara sau abdominoplastia.

Chiar daca starea generala de sanatate este buna si corpul este bine intretinut, anumite persoane pot avea un contur disproportionat al corpului, din cauza depozitelor localizate de grasime. O buna parte dintre acestea provin, mai degraba, dintr-o mostenire ereditara decat din lipsa de antrenament sau a unui control al greutatii.

Cum ne dam seama daca liposuctia este o solutie pentru noi?

  • daca aveti intre 18 si 75 de ani
  • daca aveti o stare buna de sanatate
  • daca doriti o remodelare nu o slabire propriu-zisa
  • nefumatori
  • greutate corporala aflata in parametri normali

Exista anumite depuneri de grasime care, in cazul unora dintre noi, nu pot fi eliminate nici prin dieta sanatoasa, nici prin sport. aceste zone predispuse la surplus reprezinta trasaturi ereditare, iar liposuctia este singura metoda de indepartare a tesutului nedorit. Nu de putine ori, aceste depuneri inestetice merg mana in mana cu scaderea stimei de sine, o problema atat de comuna in societatea actuala.

Pentru ca generatia noastra este educata intr-un spirit deosebit de competitiv, suntem obisnuiti sa cerem de la noi nimic mai putin decat perfectiune. si cum ar putea sa fie altfel cand pana si cercetarile sociologice demonstreaza ca aspectul fizic joaca un rol la fel de important in obtinerea unui job sau a unei promovari ca si competentele intelectuale. Acest lucru nu are nimic de-a face cu o societate superficiala, ci cu predispozitia creierului de a asocia frumusetea fizica cu toate celelalte calitati umane, precum inteligenta si bunatatea. Asadar, tendinta de diminuare a increderii de sine, atat in mediul personal cat si in cel profesional, este serios legata de aceste depuneri de grasime de care unii dintre noi nu reusesc sa scape indiferent la cate eforturi se supun.

Acesta este si cazul pacientilor spitalului nostru atunci cand opteaza pentru o operatie de liposuctie. Desi liposuctia poate fi realizata in aproape orice parte a corpului unde exista grasime in exces, sunt, totusi, anumite parti ale corpului cu predispozitie mai mare de acumulare a tesutului adipos. Acelea sunt si zonele care se bucura de cea mai mare popularitate cand vine vorba de interventia chirurgicala. abdomenul, soldurile si talia sunt cele mai comune, urmate indeaproape de fund, coapse, genunchi, piept, sani, spate, brate, decolteu si zona de sub barbie (cunoscuta ca “gusa”). Pe langa reducerea propriu-zisa a proportiilor, liposuctia diminueaza si aspectul de celulita care vine la pachet cu surplusul de grasime.

Subtierea tesutului adipos in astfel de zone dupa ce orice alt efort a esuat atrage dupa sine nu numai un sentiment de usurare, dar si o crestere a repectului de sine. Problema psihologica a greutatii poate deveni atat de apasatoare incat ajunge sa influenteze toate aspectele vietii si sa diminueze perfomantele din toate domeniile.

Indicatii:

Lipoaspiratia nu este un tratament impotriva obezitatii si nu inlocuieste exercitiile fizice regulate sau obiceiurile alimentare sanatoase. Cei mai buni candidati pentru aceasta interventie sunt persoanele care au depozite localizate de grasime, insa isi mentin corpul intr-o forma buna prin exercitii regulate.

Liposuctia se poate face in aproximativ oricare zona a corpului:

  • coapse
  • solduri
  • abdomen
  • genunchi
  • gambe
  • barbie
  • sani
  • spate

Tehnica chirurgicala poate fi adaptata in functie de zona si cantitatea de grasime ce se doreste a fi eliminata. Liposuctia reprezinta o solutie pentru persoane cu exces de greutate in ideea ca modeleaza zone care de obicei, nu raspund la regim alimentar si exercitii fizice.

Care sunt avantajele liposuctiei?

  • Tehnologia medicinala actuala face din liposuctie o interventie chirurgicala foarte sigura pentru indepartarea grasimii.
  • Timpul de recuperare este scurt. Pacientii pot sa paraseasca spitalul dupa aproximativ doua zile de la interventie si, tot atunci, acestia pot si conduce masina.
  • Daca instructiunile medicului sunt urmate, riscul la complicatii este unul scazut.
  • Avansul tehnologic face ca dimensiunea inciziilor realizate de medicul chirurg in timpul operatiei sa nu depaseasca cativa milimetri. Asadar, recuperarea este, de regula, lipsita de cicatrice, iar vanataile dispar la maxim 2-3 luni de la interventie.

Ce trebuie sa stii inainte de operatia de liposuctie?

Inainte de a lua in considerare efectuarea unei astfel de operatii, este bine de stiu ca ea nu inlocuieste dieta sanatoasa si sportul si nu reprezinta o metoda de slabire, fiind recomandata doar dupa ce s-au incercat deja metodele obisnuite de slabire prin schimbarea modului de viata.

Scopul liposuctiei este acela de a indeparta surplusul de grasime care, in cazul unor persoane, reprezinta trasaturi ereditare care nu pot fi indepartate cu nicio alta metoda. Ea nu reprezinta o alternativa pentru probleme de obezitate sau pentru slabirea pe termen lung, iar exercitiile fizice ulterioare recuperarii sunt recomandate pentru a sustine efectele operatiei.

Decizia unei astfel de interventii trebuie luata dupa consultarea, in prealabil, a unui medic specializat. Daca impreuna se ajunge la concluzia ca aceasta este cea mai buna metoda de a obtine rezultatele dorite, pacientii trebuie sa tina seama de anumite aspecte in perioada de dinainte. Cu cateva saptamani inainte, trebuie incetata administrarea de medicamente anti-inflamatoare si anti-conceptionale. Persoanele anemice vor fi nevoite sa urmeze un tratament pe baza de suplimente de fier inainte de operatie.

 

Ce implica pregatirea inaintea operatiei?

  • Cu 2 saptamani inainte de operatie este interzisa aspirina si medicamentele ce au in componenta lor aceasta substanta
  • De regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale (in cazul in care medicul nu va recomanda altfel)
  • In cazul unei raceli sau infectii in organism, operatia trebui amanata
  • Nu urmati o dieta drastica imediat inainte de interventie intrucat poate intarzia vindecarea
  • Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii dinaintea operatiei daca interventia se face cu anestezie generala

Cum se realizeaza interventia si cat dureaza?

In functie de zona abordata, interventia va fi efectuata fie cu anestezie locala, fie cu generala. Medicul dumneavoastra estetician va va recomanda varianta optima in cadrul consultatiei.

Interventia propriu-zisa se realizeaza cu ajutorul unor incizii de obicei mici si ascunse vederii. Pentru a reduce traumele si a evita sangerarile medicul infiltreaza un lichid steril in zonele vizate. Apoi se utilizeaza o canula (un tub subtire) pentru a disloca tesutul gras. Tot excesul de grasime este eliminat prin aspirare.

In general, operatia de lipoaspiratie dureaza in jurul a 1-2 ore. Durata interventiei poate creste insa in functie de numarul de zone tratate. Este posibil ca medicul sa recomande mai multe etape de tratament (la un interval de doua trei saptamani) in cazul in care se doreste eliminarea unei cantitati mai mari de tesut gras.

Cat timp dureaza recuperarea dupa operatia de liposuctie si de ce trebuie sa tinem cont?

Imediat dupa interventie veti resimti un disconfort pentru care veti primi calmante, antibiotice si anticoagulante daca este necesar. De altfel va trebui sa purtati un corset pentru preventie astfel incat sangele sau serul sa nu se acumuleze sub piele timp de 2-3 saptamani permanent si inca doua luni intermitent ulterior (medicul va stabili aceste detalii in functie de situatie). Trebuie sa va asteptati la posibilitatea ca timp de o saptamana dupa interventie sa descoperiti cateva kilograme in plus la cantar pentru ca dupa aceea sa scadeti in greutate. Este ceva normal. Asta se datoreaza acumularii de lichid care necesita timp pentru a se resorbi. In functie de cat de extinsa este interventia va puteti relua activitatile incepand cu 48 de ore pana la o saptamana. Desigur trebuie sa evitati ridicarea greutatilor, actvitatile sportive intense, etc. si orice efort fizic excesiv in primele trei saptamani.

  • Medicul estetician recomanda sa va deplasati cat mai mult astfel recuperarea va fi mai usoara desi nu pare astfel de la inceput.
  • Picioarele trebuie ridicate pe perne. Nu stati cu ele incrucisate intrucat cresteti riscul unei tromboze.
  • Din cauza dificultatilor la deplasare din in primele 2 zile, este util sa aveti pe cineva langa dumneavoastra care sa va ajute;
  • Evitati ridicarile bruste din pat;
  • Veti avea echimoze si edeme dupa interventie care dispar cu timpul;
  • Evitati consumul de alcool si fumatul;
  • consumati lichide pentru hidratare;
  • Zonele la care s-a intervenit trebuie masate incepand cu 2-3 saptamani de la operatie pettru imbunatatirea circulatiei;
  • Senzatiile de mancarime sau amorteala vor disparea intr-un interval de 2-3 luni;
  • Evitati expunerea cicatricilor la soare timp de minim 6 luni si utilizati creme cu factor de protectie UV mare.
  • Evitati ingrasarea dupa interventie, trebuie sa aveti un regim de viata echilibrat;

Rezultatul final dupa recuperarea va fi vizibil la 3-6 luni de la interventie.

Exista riscuri sau se pot produce complicatii in urma acestei interventii?

  • umflaturi, vanatai, durere si senzatii temporare de amorteala;
  • iritatii si cicatrice minore in zonele in care au fost introduse tuburile de aspiratie;
  • piele lasata in functie de eleasticitatea pielii;
  • forma neregulata a conturului corporal;
  • acumulare de fluid in tesuturi;
  • infectii;
  • punctia organelor interne (cand canulele penetreaza prea adanc pielea);
  • tulburari cardiace si renale (pe fondul schimbarilor bruste aparute la nivelul fluidelor din corp);

Liposuctia este interzisa persoanelor cu afectiuni cardiace grave, boli de coagulare de tipul trombofiliei si femeilor insarcinate. Medicul estetician va va explica de cate ori este necesar sa veniti in clinica pentru controalele postoperatorii.

Liposuctia este suficienta pentru a avea un corp suplu?

Asa cum spuneam, liposuctia nu trateaza obezitatea. Ea nu este un suport pentru ingrasare sau slabire. Cu ajutorul ei medicul plastician modeleaza trupul acolo unde alimentatia si sportul nu o poate face. Liposuctia este suficienta pentru a avea un trup armonios. Deseori liposuctia se asociaza si cu alte interventii pentru un rezultat excelent: abdominoplastia, liftingul, etc.

Cum va influenta o viitoare sarcina aceasta interventie?

Interventia nu influenteaza in niciun mod o viitoare sarcina. Este important sa stiti ca efectele acesteia nu sunt permanente daca nu pastrati un regim de viata sanatos. Desigur ca tesutul adipos (grasimea) nu se va depune in locurile unde s-a intervenit, insa se va dezvolta in alte parti ale corpului. Pe de alta parte interventia nu poate fi efectuata daca sunteti insarcinate.

Trebuie urmat un program de slabire inaintea interventiei de liposuctie?

In cazul in care greutatea corporala depaseste indicele normal ar trebui sa tineti un regim care sa va aduca la un numarul de kilograme dorit. O cantitate mare de tesut adipos eliminat prin interventie chirurgicala poate prezenta riscuri foarte mari, motiv pentru care pacientii obezi nu pot fi operati. Interventia se va efectua la o perioada de timp dupa aceasta cura, astfel incat corpul sa aiba imunitatea si nutrientii suficienti si sa nu ingreuneze recuperarea. Prin liposuctie se va elimina surplusul de grasime care nu a disparut cu ajutorul regimului si sportului.

Cat timp vor fi vizibile cicatricile?

Cicatricile sunt minime insa ele trebuie protejate timp de 6 luni de razele soarelui astfel incat sa nu se pigmenteze diferit de restul pielii. Medicul estetician va va recomanda si unguente care vor grabi vindecarea si vor ajuta la obtinerea unui aspect cat mai frumos estetic.

Ce pret are interventia de liposuctie?

Pretul va fi stabilit impreuna cu medicul la consultatie in functie de zonele in care se doreste a se interveni, de numarul acestora etc.