CE ESTE TERAPIA PRP?

Terapia PRP este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasm─â ┼či tombocite proprii pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor la nivelul fe┼úei, g├ótului, decolteului, m├óinilor sau chiar al scalpului ├«n scopul de a rejuvena pielea. Terapia PRP este cunoscut─â ┼či sub numele de terapia vampir (nume care i-a fost dat de c─âtre un chirurg estetician din Alabama pe nume Charles Runels). Terapia este minim invaziv─â necesit├ónd recoltarea de la pacient a unei cantit─â┼úi de aproximativ 8ml s├ónge ├«ntr-un tub vidat special pentru acest tratament. Proba astfel recoltat─â este supus─â unui proces de centrifugare ceea ce asigur─â separarea plasmei ┼či a trombocitelor de restul elementelor din s├ónge. Procesul necesit─â utilizarea unui echipament special de centrifugare, procesul trebuind a fi configurat specific astfel ├«nc├ót separarea s─â se desf─â┼čoare optim.

CE TIPURI DE AFECȚIUNI/BOLI SUNT TRATATE PRIN TERAPIA VAMPIR?

Tratamentul PRP sau terapia vampir se adreseaza oric─ârei paciente/ oric─ârui pacient care dore┼čte o rejuvenare facial─â reprezentat─â de reducerea pierderii de volum a fe┼úei, linii fine sau mai profunde c├ót ┼či modificarea texturii pielii. Zonele de interes pot fi reprezentate de c─âtre:

 • ┼×an┼ú nasolabial;
 • Cercuri negre infraorbitale;
 • Zona obrajilor ┼či mandibular─â pentru volum;
 • Regiunea periorbital─â;
 • Laba de g├ósc─â ÔÇô zona lateroorbital─â;
 • Orice alt rid de la nivelul fe┼úei, a g├ót ┼či a decolteului;
 • Fa┼úa dorsal─â a m├óinilor pentru cre┼čterea elasticit─â┼úii ┼či fermit─â┼úii tegumentare;
 • Scalp pentru stoparea c─âderii p─ârului ┼či stimularea cre┼čterii acestuia;
 • Alte zone: bra┼úe, fese, coapse, gambe ┼či abdomen.

4.CUM SE ADMINISTREAZ─é ACEST TRATAMENT?

Etapele procedurii pot fi sistematizate, astfel:

 • Recoltarea de s├ónge venos ├«n eprubet─â special─â;
 • Centrifugarea ├«n parametri specifici kit-ului de recoltare;
 • Injectarea PRP-ului recoltat din eprubet─â.

Terapia se desf─â┼čoar─â f─âr─â a fi necesar─â o anestezie special─â, folosirea preparatelor anestezice locale find ideale ├«n combaterea durerii locale. Injectarea preparatului PRP se realizeaza dup─â toaleta local─â minu┼úioas─â ┼či dezinfec┼úia cu alcool sau clorhexidin─â.

Ca un ritual terapeutic optez a ├«ncepe cu toaleta local─â (de exemplu fa┼úa) urmat─â de aplicarea cremei anestezice. Ulterior se recolteaz─â s├óngele venos urmat de centrifugarea acestuia ┼či prepararea PRP-ului. Timpul scurs ├«n ob┼úinerea preparatului asigur─â ac┼úiunea eficent─â a anestezicului local, astfel terapia find aproape lipsit─â de orice durere.

Post terapie se poate aplica un gel de arnica pentru a limita eventualul edem postinjec┼úional ┼či posibil mici echimoze ce pot ap─âre la locul de injectare.

ESTE NECESAR SĂ SE ÎNTOCMEASCĂ UN ANUMIT SET DE ANALIZE ÎNAINTE DE INTERVENŢIE?

Investiga┼úii paraclinice suplimentare nu sunt necesare, produsul preparat ┼či injectat fiind unul propriu al pacientei.

CUM AC╚ÜIONEAZ─é ╚śI ├ÄN C T TIMP? C TE ╚śEDIN╚ÜE SUNT NECESARE, C T DUREAZ─é, O ╚śEDIN╚Ü─é ╚śI LA CE INTERVAL DE TIMP TREBUIE S─é SE REVIN─é CU O INTERVEN┼óIE?

Mecanismul de ac┼úiune al terapiei este unul multimodal ambele componenete al produsului PRP fiind implicate ├«n regenerarea tisular─â. PRP con┼úine trei proteine din s├ónge care ac┼úioneaz─â ca ┼či molecule de adeziune, acestea sunt: fibronectina, fibrina ┼či vitronectina. Deoarece to┼úi produ┼čii obtinu┼úi sunt autologi riscul unei reac┼úii imunologice locale este exclus. Leucocitele ┼či trombocitele activate elibereaz─â proteine de semnalizare (cytokine) care vor stimula migrarea macrofagelor din ┼úesutul conjunctiv. ├Än urma detersiei realizate de macrofage se d─â startul regener─ârii tisulare. Trombocitele activate elibereaz─â din ce ├«n ce mai mul┼úi factori de cre┼čtere stimul├ónd astfel proliferarea celulelor mezenchimale nediferen┼úiate. Aceste celule stem vor c─âp─âta ulterior func┼úii specifice, de asemenea leucocitele elibereaz─â un factor de cre┼čtere (VEGF) care stimuleaz─â angiogeneza. Administrarea intradermal─â ┼či hipodermal─â de PRP ac┼úioneaz─â prin: formarea unei re┼úele tridimensionale de fibrin─â, eliberarea de factori de cre┼čtere locali de c─âtre trombocite ┼či leucocite, stimularea chemotaxiei macrofagelor ┼či celulelor stem, proliferarea ┼či diferen┼úierea acestora. PRP-ul favorizeaz─â eliberarea de factori de cre┼čtere PDGF, TGF-beta, IGF, EGF, VEGF, FGF intradermal av├ónd ca scop accelerarea, stimularea ┼či regenerearea tisular─â prin formarea de neocolagen ÔÇô tipul I, III, IV ÔÇô , diviziunea ┼či diferen┼úierea celulelor stem mezenghimale ┼či neoangiogenez─â.

Terapia necesita 3 tratamente repetate la un interval de 2-3 s─âpt─âm├óni, efectul acestora dur├ónd aproximativ un an ┼či chiar mai mult. Pentru ├«ntre┼úinere este necesar un tratament pe an.

Tratamentul cu PRP poate fi asociat ┼či chiar este indicat a fi asociat cu injectarea de alte produse cum ar fi Acidul Hialuronic, lipofilling, terapie cu toxina botulinica etc.

ACEST TRATAMENT ESTE DUREROS?

Tratamentul se face cu aplicare local─â de crem─â anestezic─â, deci pot spune c─â este aproape f─âr─â nicio durere.

EXISTĂ REACȚII ADVERSE DUPĂ INTERVENŢIE?

Metoda este relativ simplă, este sigură, fără reacţii alergice. Folosind sângele propriu al pacientului, riscul de infecţie este eliminat. Procedura de obţinere a PRP-ului se face în prezenta pacientulu.

RISCURI

Terapia PRP nu este supus─â riscurilor, aceasta este sigur─â at├ót din punct de vedere al recolt─ârii c├ót ┼či al inject─ârii produsului preparat.
Kit-urile de recoltare respectă toate normele legale ale siguranţei în manipularea produselor biologice.

DE CAT TIMP CLINICA ZETTA REALIZEAZA ACEST TIP DE INTERVENTIE?

Clinica Zetta are o experien┼ú─â de peste 4 ani ├«n practicarea acestui tip de terapie miniminvaziv─â ┼či recomanda cu ├«ncredere acest tip de interven┼úie deoarece are un efect mul┼úumitor pentru pacient.