FILTREAZA DUPA SERVICII

Informatii si detalii privind consultatia dvs cu Dr. Popescu

Dr. Popescu a instalat in cadrul Clinicii Zetta un standard ridicat de calitate in privinta ingrijirii pacientilor cu probleme de umar. Scopul este de a diagnostica si trata pacientii la cel mai inalt nivel de cunoastere actual, bazat pe dovezi stiintifice aplicate in centre cu volum mare de pacienti cu patologii asemanatoare. Pentru a fi posibil, avem nevoie de colaborarea dumneavoastra si a medicului dvs de familie.

In cadrul consultatiei, va rugam sa aduceti cu dumneavoastra toate documentele medicale, in special pe cele de imagistica medicala, legate de problema dumneavoastra de umar sau mana. Scrisorile medicale si investigatiile trecute pot fi uneori si ele de folos. Va rugam sa verificati din timp daca aveti alergii la anumite medicamente si daca urmati vreun tratament cu anticoagulante. Dr. Popescu va avea nevoie de aceste informatii.

De multe ori, la aparitia problemelor de umar, pacientii cauta sa obtina o examinare RMN, desi nu exista mereu o indicatie absoluta pentru un astfel de examen, care este dealtfel si foarte costisitor. Majoritatea patologiilor articulatiei umarului pot fi diagnosticate cu ajutorul unei examinari clinice specifice, unor radiografii plane in 3-4 incidente si a unei ecografii (sonografii) dinamice de umar.

Dr. Popescu va avea initial nevoie doar de radiografiile standard (descrise mai jos) iar dupa ce va va examina clinic, va efectua o sonografie dinamica de umar in cadrul aceleasi consultatii. In mainile unui medic experimentat, ecografia are specificitate si sensibilitate diagnostica asemanatoare cu cele ale RMN ului, iar daca este facuta in dinamica aduce informatii net superioare unui RMN sau CT (= imagini statice). Daca ati facut deja un RMN sau CT, nu este nicio problema, asa cum am amintiti mai sus, aduceti cu dvs toate documentele si examinarile, in orice format ar fi ele.

Atat in timpul examinarii clinice si ecografice, cat si dupa, Dr. Popescu va va explica situatía raportandu-se la documentele aduse de dvs dar si folosindu-se de desene de mana, filme si simulari 3D sau mulaje anatomice din plastic.

Intrucat succesul oricarui tratament este bazat pe increderea reciproca medic-pacient si pe o comunicare deschisa, impreuna cu medicul dvs veti putea lua decizia informata in privinta etapelor de urmat:

  • hotarare asupra tratamentului specific (ortopedic/conservativ, infiltratii sau chirurgical minim-invaziv)
  • prescrierea unor examinari suplimentare speciale (Arthro-CT, Arthro-RMN, radiografii speciale, EMG, etc.) si revedere pentru re-evaluare si hotarare tratament
  • Evaluari suplimentare la intervale de timp hotarate in functie de anvergura si evolutia problemelor dvs.

Dr. Popescu este de parere ca in urma oricarei consultatii pentru probleme ale umarului sau membrului superior, pacientul trebuie sa inteleaga in totalitate situatia si cauzele care ii creeaza simptomele. Odata intelese, orientarea tratamentului este de obicei initiata chiar de catre pacient. Dr. Popescu va va explica toate optiunile terapeutice posibile (expunand atat riscurile si complicatiile posibile cat si rata de succes specifica) iar decizia asupra tratamentului optimal va fi astfel aleasa, impreuna, in deplina cunostinta de cauza.

Recomandari generale radiografii standard

Pentru consultatia initiala (pentru probleme de umar), va rugam sa efectuati urmatoarele 3 radiografii de umar – partea afectata:

  •  Radiografie standard ‘True AP’ umar afectat
  •  Radiografie standard ‘Profil Y’/ numita si ‘Profil de Coafa Lamy’ – de evitat incidenta transtoracica
  •  Radiografie standard ‘Glenoid axial’/‘Bernageau’

Cele 3 radiografii, daca sunt facute corect, centrate pe umar si cu expunerea corespunzatoare, vor orienta diagnosticul in proportie de 80%. Ecografia si examinarea clinica vor confirma ulterior diagnosticul final. Aceste incidente radiografice sunt cunoscute de
majoritatea tehnicienilor de radiologie si de catre medicii radiologi, intrucat fac parte din curicula de pregatire in specialitate. Daca intampinati dificultati, putem trimite centrului de radiologie un document tehnic despre executia acestor clisee standard.

* NB!: in cazul unei probleme de disjunctie acromio-claviculara (dizlocare a partii laterale a claviculei) este de recomandat o radiografie panorama bilaterala, care cuprinde ambele clavicule cu articulatiile sterno-claviculare si acromio-claviculare in aceasi imagine, cu greutati atarnate de maini (nu tinute in maini)

* NB!: in cazul unei calcificari subacromiale recomandam efectuarea a 2 clisee suplimentare ‘True AP’ dar una cu bratul in rotatie interna si o a doua in rotatie externa

* NB!: pentru fracturi scapula, clavicula, humerus – exista incidente radiografice standard, nu va fi nevoie de cele de mai sus

Aceste recomandari sprijina rutina zilnca in marile centre de umar din lume; au fost emise de catre Societatea Franceza de Artroscopie si de catre Societatea Germana de Artroscopie si Chirurgie Articulara cu multi ani in urma.

Concluzii - 3 pasi de urmat pentru o consultatie de succes
  • Aduceti toate documentele medicale relevante
  • Cele 3 radiografii standard (daca sunteti nesigur, contactati-ne inainte)
  • Pregatiti-va lista de intrebari pentru Dr. Popescu
Consultatie Initiala (cu ecografie dinamica inclusa) 400 RON  
Consultatie control (cu ecografie inclusa daca este necesar) 250 RON
Infiltratie 450 RON
Infiltratie cu Hialuron 980 RON
Consultatii second-opinion (40-60 minute) 450 – 550 – 600 RON  
Expertiza si evaluare medicala pentru companii de asigurari sau federatii sportive, in cazul proceselor cu daune corporale, etc la cerere

Mai multe despre Dr. Popescu