Căderea părului la femei şi la barbaţi este cauzată, în majoritatea cazurilor, de alopencia androgenetică.

Aici, atât factorii genetici cât şi cei hormonali joacă un rol la fel de important. Altă cauză comună a căderii părului este telogen effluvium sau căderea excesivă a părului. O evaluare completă a pacientului este importantă pentru a identifica cauzele declanşatoare ale pierderii de păr telogene.

Cele mai frecvente cauze declanşatoare ale pierderii de păr telogene sunt bolile grave, operaţiile, naşterea, scăderea rapidă în greutate, malnutriţia, disfuncţiile tiroidiene, stresul şi anumite medicamente.

Factori specifici care pot cauza căderea părului:

Tratamente medicamentoase, vitamine sau minerale: medicamente care tratează hipertensiunea arterială, afecţiuni cardiace, guta, chimioterapia sau radioterapia în cazul pacienţilor cu cancer, şi în unele cazuri, nivele neobişnuit de înalte de vitamina A sau nivele scăzute de fier sau proteine. În cazul femeilor, pilulele contraceptive pot provoca căderea părului. Boala, incluzând afecţiunile tiroidiene sau infecţiile severe. Afecţiuni ale scalpului, incluzând psoriazisul, dermatita seboreică, tinea capitis şi foliculita. Trauma, incluzând alopecia de tracţiune, urmare a realizării anumitor coafuri care distrug foliculii de păr, trichotillomania, care rezultă din ruperea şi smulgerea repetată a propriului păr.

Opţiunile de tratament

Terapiile pentru căderea părului includ identificarea şi tratarea cauzei, aplicarea unui tratament local cu minoxidil, medicaţie antiandrogenetică şi transplant de păr pentru anumiţi pacienţi. Minoxidil este o soluţie cu acţiune locală care se aplică direct pe scalp, în locul în care se doreşte creşterea părului. Este disponibilă în farmacii şi nu necesită reţetă.

Finasteridul este destinat tratamentului alopecia androgenetică la bărbaţi şi necesită reţetă din partea medicului. Preturile pentru acest tip de interventie difera in functie de optiunile solicitate. Pentru detalii cu privire la pretul unui implant de par, contactati medicii specialisti Clinica Zetta.

Pierderea de păr permanetă poate fi de asemenea tratată prin operaţia de transplant de păr sau implant de păr. Regeneraraea parului se poate realiza prin diverse metode de tratament, recomandate de medicul specialist. In cazul unui tratament de regenerare a firului de par, efectele apar dupa o perioada mai lunga de timp.

Implantul de păr este o procedură cosmetică care include proceduri de transplantare precum micro-grefele,grefele fantă, grefele punch şi reducţia scalpului. Tipul afecţiunii cât şi circumstanţele şi dorinţele pacientului vor determina procedura optimă de tratament.

Implantul de păr se adresează:

 • Bărbaţilor care suferă de alopecia androgenetică.
 • Femeilor cu păr rar.
 • Persoanelor care au pierdut o parte dar nu tot părul ca urmare a unei arsuri sau răni a scalpului.

Implantul de păr nu este recomandat următorilor pacienţi:

 • Femeilor care prezintă o porţiune întinsă şi difuză de calviţie.
 • Persoanelor care nu au suficiente situri donatoare (părţi ale scalpului din care se extrag grefele de păr).
 • Persoanelor cu o formă de cicatrice cheloide sau ţesut fibros ca rezultat al traumelor, arsurilor sau radiaţiilor.
 • Persoanelor care au pierdut părul din cauza medicaţiei.

Implantul de păr cu grefe nu necesită internare şi poate fi realizat în biroul chirurgului. Micro-grefele conţin doar unul sau două fire de păr, pe când grefele fantă conţin între patru şi zece fire, iar grefele rotunde, zece până la cincisprezece fire. Procedura este realizată sub anestezie locală, iar sedarea este de asemenea disponibilă pentru pentru relaxare şi confort crescut al pacientului.

Cum se desfăşoară procedura?

Chirugul extrage o porţiune de forma unui disc din zona donatoare, din regiunea occipitală a scalpului. Apoi, chirurgul secţionează scalpul prelevat în segmente mici, grefe care conţini cantităţi variate de păr pentru a obţine astfel un rezultat natural.Cu fiecare sesiune, 100 până la 1000 de grefe de păr sunt transplantate. Zona donatoare este sututrată şi ascunsă de părul înconjurător. După încheierea sesiunii de implant, scalpul este curăţat şi acoperit cu tifon şi, dacă este necesar, cu un bandaj. Suturile vor fi scoase după aproximativ zece zile. Pentru a ajunge la o desime satisfăcătoare a părului sunt necesare trei sau patru sesiuni de transplant de păr. După ficare sesiune, este recomandată o perioadă de vindecare de la două la patru luni până la următoarea procedură.

Efecte secundare

Majoritatea efectelor secundare dispar în primele săptămâni de la implant. Cele mai comune efecte secundare sunt:

 • Tumefierea
 • Hematoame in jurul ochilor
 • Cicatrice în zona donatoare sau  zona tratată
 • Amorţirea scalpului
 • Prurit în zona donatoare

Reducţia scalpului

Reducţia scalpului se realizează prin îndepărtarea unei porţiuni a scalpului fără păr pentru a întinde scalpul cu păr şi şi a acoperi astfel zona cheală.  Prin această procedură sunt acoperite zonele afectate de calviţie din vârful şi spatele capului. Procedura nu este recomandată pentru zona frontală.

Cum se desfăşoară procedura?

Scalpul este injectat cu un anestezic local şi segmentul de piele fără păr este extras. Pielea înconjurătoare este întinsă astfel încât secţiunile acoperite cu păr să fie apropiate şi sututrate. Această procedură poate fi realizată odată cu procedura de implant de păr.

Efecte secundare

 • Durere de cap
 • Tensiune temporară în zona scalpului
 • Tumefiere temporară
 • Cicatrizarea liniilor de sutură.

În clinica Zetta primul transplant de păr s-a realizat de către doctorul Dragoş Zamfirescu şi doctorul Andrei Ştefănescu acum doi ani, iar de atunci şi până acum solicitările au crescut iar procesul minuţios se desfăşoară în continuare alături de specialiştii noştri.

Pesoanele publice, atat din Romania cat si din strainatate, care au apelat la acest tip de interventie sunt multumite de rezultat!