Procedura de lipofilling facial este indicată pentru a corecta obrajii căzuţi sau scobiţi, ridurile naso-labiale adânci, şi în unele cazuri, ridurile dintre ploapele inferioare şi obraji.

De asemenea, lipofillingul este una dintre cele mai comune metode de augmentare a buzelor. Grăsimea necesară este obţinută printr-o procedură de liposculptură limitată, prin una sau mai multe incizii de 3-5 mm. Grăsimea este în mod normal extrasă din abdomen sau pulpa interioară, apoi este centrifugată, filtrară sau clătită. Rezultatul procesului este un ţesut gras purificat în stare lichidă, pregătit pentru injectare.

Grăsimea este apoi injectată acolo unde este nevoie. Ea este distribuită uniform în zonă prin injectarea a cantităţi mici în ţesuturi, astfel încât să fie înconjurată de ţesut sănătos. Prin această tehnică, se asigură ca grăsimea transplantată să rămână în contact cu ţesutul înconjurător care îi va furniza oxigen şi nutrienţi.

Procedura de lipofilling facial are o durată de aproximativ o oră, depinzând de mărimea suprafeţelor tratate. Anestezia se realizează local, atât în zona donatoare cât şi în zona care este tratată.

RECUPERARE

Tumefierea se va retrage gradual după trei zile de la operaţie. După aproximativ o săptămână – zece zile, pacienţii se vor simţi suficient de bine pentru a-şi relua viaţa socială normală. Dacă hematoamele care s-au dezvoltat vor rămâne vizibile pentru mai mult timp vor putea fi ascunse cu ajutorul machiajului.

Pacienţii vor fi programaţi la controlul postoperator la cinci sau şapte zile de la operaţie iar mai apoi la trei săptămâni. Până la cel de-al doilea control, tumefierea se va fi retras, dar corecţia poate încă arăta puţin exagerat. De obicei, chirurgii corectează mai mult decât este necesar, ceea ce înseamnă injectarea cu mai multă grăsime decât este nevoie pentru că 25 – 30% din celulele grase transplantate nu supravieţuiesc. Rezultatul final va fi vizibil după trei săptămâni. Chirurgul va face atunci fotografii pentru a putea le compara cu cele de dinainte de operaţie. O a doua sesiune poate fi programată pentru a corecta eventualele scăderi de volum.

EFECTE SECUNDARE POSIBILE

Zona donatoare: hematoame, tumefiere, sensibilitate, până la 24 de ore de drenaj al lichidului anestezic.

Zona tratată: hematoame, tumefiere (în mod special buzele, dacă sunt tratate), sensibilitate.
Este recomandat să folosiţi comprese reci în primele ore după operaţie pentru a minimiza tumefierea.

RISCURI

  • Asimetrie
  • iregularităţi
  • supracorecţii
  • infecţie.

REZULTATE

Corecţia ridurile şi pliurilor adânci. Corecţia şi tratarea iregularităţilor şi adânciturilor. Creşterea volumului în zonele tratate precum obrajii, pomeţii şi bărbia. Creşterea calităţii pielii din zonele tratate poate fi un efect secundar pozitiv. După resorbirea iniţială a unui procent din grăsimea injectată (între 20 şi 50%) corecţia poate fi considerată permanentă.