Avantajele procedurii de lipofilling sunt conferite de utilizarea unei materii naturale, cu care corpul pacientei este compatibil.

Ţesutul adipos transferat din alte părţi ale corpului este compus din propriile celule ale pacientei, astfel, sânul va avea un aspect foarte natural. În plus, odată realizat transferul, rezultatul este permanent (după o rată de absorbţie de aproximativ 60%).

Celulele adipoase prezintă un risc mai scăzut pe termen lung comparativ cu implantul mamar. De exemplu, riscul unor infecţii ulterioare este mult mai scăzut comparativ cu implantele. Riscul contracturii este de asemenea mult mai mic.

ETAPELE PROCEDURII DE LIPOFILLING MAMAR

Procedura implică două etape. În primă fază, se vor recolta celule adipoase din diferite părţi ale corpului pacientei unde sunt în exces sau nu sunt necesare. Pentru majoritatea femeilor, aceste zone sunt abdomenul, coapsele sau fesele. În funcţie de volumul de augmentare necesar, se vor recolta între 500 şi 1000 de centimetri cubi de ţesut adipos. Cu ajutorul sistemului LipoKit se vor separa celulele adipoase bune de uleiuri şi alte substanţe. Cu ajutorul acestui sistem se asigură o rată mai mare de supravieţuire a celulelor injectate.

Utilizând canule foarte fine, se vor injecta celulele viabile în ţesutul din zona sânilor, aceştia crescând în volum. După intervenţia de lipofilling, sânii vor părea mai mari decât rezultatul final, din cauza tumefierii postoperatorii şi a faptului că unele celule adipoase nu vor supravieţui transferului. De regulă, cam 60% din ţesutul transferat va supravieţui, astfel că sânii vor scădea în dimensiune pe o perioadă de 6 luni după operaţie, când se va ajunge la rezultatul final. În unele cazuri, rata de supravieţuire a celulelor este mai mare, iar în altele mai scăzută. Este posibil să rămână urme mici, de 2-5 mm în zona sânilor, unde s-au facut injectările. De asemenea, este posibil ca pacienta să prezinte mici cicatrice, 5-10 mm diametru, în zonele de unde s-a prelevat ţesut adipos (abdomen, coapse).

EFECTE SECUNDARE POSIBILE ŞI RISCURI

Orice procedură medicală implică riscuri, însă transferul de ţesut adipos prin lipofilling este relativ sigur. Cele mai obişnuite efecte secundare sunt similare efectelor liposucţiei (recoltarea grăsimii) şi procedurii de injectare a ţesutului adipos. Unul dintre aspectele care preocupă cel mai frecvent pacientele este posibilitatea apariţiei de cancer la sân. Transferul de ţesut prin lipofilling NU creşte riscul de cancer la sân. În unele cazuri, cele 40% dintre celulele care nu au supravieţuit pot lăsa în urmă mici calcifieri vizibile la investigaţii specifice. În trecut, acestea erau confundate cu celule canceroase de către radiologii care efectuau mamografiile. Astăzi, cu ajutorul tehnologiilor moderne de mamografie, calcifierile cauzate de transferul de ţesut adipos se disting clar de celulele canceroase.

Nu există niciun pericol în cazul sarcinii sau al alăptării. Totuşi, dacă pacienta este însărcinată sau alăptează, va fi consiliată de către medici să amâne procedura de lipofilling până ce alăptarea sau sarcina sunt duse la bun sfărşit.

IMPLANTELE MAMARE ŞI LIPOFILLINGUL

Diferenţa între cele două proceduri constă în faptul că lipofillingul generează o mărire a sânilor relativ mică. În funcţie de dimensiunea sânilor, se pot injecta între 100 şi 300 centimetri cubi. Circa 40% dintre celule nu vor supravieţui transferului, astfel că augmentarea finală va fi de circa 60-180 centimetri cubi.Cu ajutorul implantelor, sânii pot fi măriţi cu până la 400 cc într-o operaţie. În limbaj comun, lipofillingul creşte sânii cu 1 număr la cupă. Implantele pot genera o augmentare mult mai mare într-o singură intervenţie. De asemenea, anumite paciente care sunt minione şi nu au destul ţesut adipos pentru recoltarea de lipofilling vor fi nevoite să se îngraşe puţin înainte de operaţie