CE ÎNSEAMNĂ MASTOPEXIE?

Mastopexia este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia mediul estetician va ridica și va întări sânii, va realiza redistribuția țesuturilor și excizia excesului tegumentar, fără a modifica însă volumul sânilor.

În cadrul acestei operații, dacă pacienta își dorește acest lucru, chirurgul poate reduce și dimensiunea areolei sau poate repoziționa areola și mamelonul.

Această operație este una electivă și se poate realiza cu sau fără introducere unui implant mamar.

MASTOPEXIE: POZE ÎNAINTE ȘI DUPĂ

CÂND ESTE NEVOIE DE MASTOPEXIE?

Sânii unei femei suferă modificări în timp. Aceștia își pot pierde forma naturală sau fermitatea. Toate aceste schimbări și pierderi în elasticitate pot fi cauzate de factori precum:

 • Sarcină;
 • Perioada de alăptare;
 • Fluctuațiile de greutate;
 • Procesul de îmbătrânire care slăbește tegumentul;
 • Anumite cauze ereditare.

Areola mamară suferă și ea modificări de-a lungul vieții unei femei, lărgindu-se odată cu trecerea timpului. În cadrul unei astfel de operații, chirurgul estetician poate rezolva și această problemă. În plus, mastopexia poate reîntineri aspectul fizic, pentru că oferă un profil al sânilor mai „tânăr“.

PTOZA MAMARĂ – SÂNI LĂSAȚI

Ptoza mamară, adică sânii lăsați, apare atunci când învelișul tegumentar al sânilor este mai mare decât volumul glandei mamare. Fenomenul apare atunci când scade elasticitatea pielii și atunci când sistemul de ligamente suspensoare a glandei mamare nu mai funcționează corespunzător.  

Există trei grade de ptoza mamară, în funcție de poziția areolei în comparație cu pliul inframamar și stern:

 • Ptoză mamară minoră – areola este poziționată chiar la nivelul pliului inframamar;
 • Ptoză moderată – areola a coborât cu aproximativ 1-2 centimetri sub nivelul pliului inframamar;
 • Ptoză severă – areola a coborât deja cu 2-3 centimetri sub pliul inframamar și s-a rotit spre baza sânului.

Ridicarea sânilor se poate realiza și fără implanturi mamare, însă, pentru ca acest tip de intervenție chirurgicală să fie posibilă, trebuie să existe suficient țesut restant pentru ca sânul să poată fi remodelat.

De asemenea, și sânii mari pot fi remodelați prin lifting, fără ca aceștia că fie reduși în volum. Însă, din cauză că sunt mai grei, aceștia se vor lăsa din nou în timp, iar rezultatele nu vor fi la fel de durabile ca în cazul unor sâni de mărime medie.

Mastopexia poate fi de două feluri:

 • Mastopexie bilaterală – intervenția la ambii sâni
 • Mastopexie unilaterală – intervenția la un singur sân, în cazul unor asimetrii.

Atenție! Mastopexia este o intervenție de lifting al sânilor. Dacă nu este realizată cu ajutorul unui implant mamar, acest tip de operație NU îți va oferi sâni mai mari.

CÂT COSTĂ OPERAȚIA DE MASTOPEXIE?

Prețul unei astfel de intervenții începe de la aproximativ 7.000 de lei, dar în funcție de nevoile și cerințele pacientei, poate să depășească 18.000 de lei.

CINE POATE BENEFICIA DE OPERAȚIA DE MASTOPEXIE?

De obicei, femeile apelează la o astfel de operație după o scădere bruscă și dramatică în greutate, după ce au născut, după alăptare sau după instalarea menopauzei.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească femeile care își doresc o operație de mastopexie:

 • Trebuie să aibă minimum 18 ani;
 • Trebuie să aibă o stare de sănătate bună;
 • Trebuie să fie nefumătoare;
 • Trebuie să aibă un istoric medical corespunzător al structurii țesutului mamar glandular;
 • Să aibă o greutate stabilă;
 • Pielea pacientei și-a pierdut capacitatea de a se contracta singură suficient încât să reducă în mod natural efectul de sâni lăsați;
 • Pacienta nu are în plan, cel puțin în viitorul apropiat, o sarcină;
 • Pacienta nu este însărcinată;
 • Pacienta nu alăptează;
 • Pacienta este cea care își dorește modificarea/îmbunătățirea aspectului fizic;
 • Pacienta are așteptări realiste;
 • Pacienta nu prezintă riscul de a forma cicatrici cheloide;
 • Pacienta are un tonus bun la nivelul epidermei.

Dacă decizi să apelezi la o intervenție de lifting al sânilor, medicul pe care îl alegi trebuie să fie la curent cu tot istoricul tău medical, inclusiv cel al unor intervenții chirurgicale anterioare, dacă este cazul, cu tratamentele aflate în curs de administrare. Apoi, trebuie să știe dacă ai trecut prin biopsii ale sânului, dacă suferi de boli cronice sau dacă ai alergii la anumite medicamente.

MASTOPEXIE: PLANIFICAREA OPERAȚIEI

În cadrul consultației, chirurgul pe care l-ai ales te va întreba în primul rând de ce vrei să apelezi la o astfel de intervenție, dacă plănuiești să faci un copil în viitorul apropiat și îți va cere să îi povestești tot istoricul tău medical.

Tot în cadrul consultului inițial medicul îți va explica riscurile la care te supui în timpul unei astfel de operații, cum decurge perioada de recuperare și care ar trebui să fie așteptările tale.

Esteticianul îți va povesti pe scurt și cum decurge o astfel de intervenție chirurgicală, îți va explica tehnica pe care o va folosi în cazul tău şi îți va vorbi despre cicatricile postoperatorii pe care le vei avea.

La sfârșit își va arăta și poze înainte și după cu paciente de-ale lui care au trecut printr-o astfel de intervenție.

Este foarte important să fii deschisă și sinceră cu medicul. Numai o bună comunicare cu chirurgul pe care l-ai ales poate duce la un rezultat reușit. Acesta trebuie să înțeleagă până în ultimul detaliu care sunt așteptările tale și să-ți comunice dacă acestea sunt realiste.

Este recomandat să-ți faci chiar o lista cu întrebări. Și ține minte că atunci când vine vorba despre sănătatea ta, nicio întrebare nu este stupidă. Rolul medicului în cadrul consultației este de a-ți explica totul în cele mai mici detalii, pentru ca tu să fii conștientă de toate beneficiile, dar și riscurile la care te supui. În plus, pot exista și mituri în legătură cu diverse intervenții chirurgicale, pe care medicul le poate demonta ușor.

MASTOPEXIE: PREGĂTIRE PREOPERATORIE

Este foarte important ca pacienta să evite fumatul și băuturile alcoolice cu cel puțin două săptămâni înainte de operație. Unele vitamine – de exemplu vitamina E, aspirina și derivați ai acesteia, ibuprofenul, spirulina sau ginkgo biloba trebuie și ele evitate, pentru că pot crește riscul unor hemoragii în timpul intervenției chirurgicale, dar și postoperator.

Medicul îți va da o listă cu analizele pe care trebuie să le faci înainte de operație. Acestea includ și o mamografie.

Pentru că intervenția de acest tip presupune anestezie generală, cu cel puțin șase ore înainte de a intra în sala de operație pacienta nu trebuie să mănânce sau să bea nimic.

Este recomandat să vorbeşti cu cineva din timp, care să te conducă acasă după externarea din spital.

MASTOPEXIE: TIPURI DE OPERAȚII

Există mai multe tipuri de operație de mastopexie, clasificate în funcție de gradul de ptoză al sânilor. Toate implică incizii – mai mici sau mai mari – prin care este eliminată pielea în exces:

 • Mastopexie periareolară – indicată când sânii sunt doar puțin lăsați. Sânii sunt ridicați cu numai 2 centimetri, printr-o incizie doar în jurul areolei. Este frecvent asociată și cu introducerea unui implant mamar;
 • Mastopexie cu cicatrice verticală (lollipop) – cel mai frecvent utilizată, indicată în majoritatea cazurilor de ptoză medie sau severă. Cicatricea se face în jurul areolei și continuă pe verticală până aproape la baza sânului, astfel încât va avea aspect de acadea. Dacă glanda mamară nu are suficient volum, se va introduce și un implant din silicon;
 • Mastopexia cu cicatrice în ancoră – folosită numai în cazurile de ptoză severă. Se va efectua o incizie în jurul areolei, una verticală până la baza sânului și una orizontală, chiar în șanțul inframamar. Poate fi asociată și cu introducerea de implant;
 • Mastopexia asociată cu augmentare – ridicare de sâni și mărire efectuată în același timp. Când se utilizează un implant de silicon pentru a restaura volumul sânilor, medicul va scoate doar o cantitate mică de piele, implantul umplând învelișul tegumentar. În cazurile de ptoză mică, acest implant este suficient pentru a corecta poziția și volumul sânilor. Implanturile introduse nu vor fi însă prea mari, pentru a preveni lăsarea sânilor din cauza acestora. Aceasta intervenție chirurgicală este considerată a fi una dintre cele mai dificile, pentru că însumează riscurile unei mastopexii cu cele ale măririi de sâni. Practic, medicul este nevoit să efectueze două operații în același timp. Tocmai de aceea, medicii preferă să le efectueze pe rând, la o distanță de 3-6 luni între ele. În acest caz, disconfortul este mai mare pentru pacientă, pentru că va trece prin două operații în decurs de un an, iar aspectul sânilor este destul de neplăcut.

MASTOPEXIE: OPERAȚIA

Operația de mastopexie include mai multe etape pe care medicul chirurg ales le va parcurge:

 • Înainte de operație, medicul estetician va efectua desenul, cu ajutorului unui marker. Acesta este foarte important pentru operație;
 • Anestezia este de obicei generală – pacienta care alege operația de mastopexie nu simte și nu își amintește nimic;
 • Medicul va efectua inciziile ghidându-se după marcajul preoperator. Apoi va îndepărta excesul de piele și va repoziționa mamelonul mai sus;
 • Urmează remodelarea glandei. În unele cazuri aceasta este modelată pe interior, apoi ancorată cu fire de peretele toracic, pentru a nu se lăsa din nou, în timp. Prin acest procedeu, chirurgul va umple polul superior al sânului. Acest pas este foarte important, deoarece remodelarea glandei este cea care permite obținerea unor sâni mai tari, ridicați și mai plini. În cadrul operației, sânii pot fi și simetrizați, cu obținerea unor areole egale, dacă este cazul. În aceasta fază a operației este introdus și implantul, dacă este cazul;
 • Urmează sutura, care se face de obicei cu fire fine și resorbabile (unii medici folosesc și fire obișnuite), care nu necesită scoatere ulterioară. Firele sunt introduse sub piele, astfel încât cicatricile să fie cât mai frumoase.

MASTOPEXIE: RECUPERARE

Mastopexia este o intervenție chirurgicală și, la fel ca orice operație efectuată sub anestezie totală, necesită o anumită perioadă de recuperare. Iată ce presupune aceasta:

 • În primele 2 săptămâni de la intervenția chirurgicală, pacienta poate experimenta stări de disconfort, însă acesta nu presupun neapărat durere;
 • Echimozele durează aproximativ 10-14 zile de la operația de mastopexie;
 • Pacienta nu trebuie să doarmă pe burtă;
 • Băile trebuie evitate;
 • Se pot efectua dușuri, dar abia la 3-4 zile după operație;
 • Firele, dacă nu sunt resorbabile, se scot după 10-14 zile;
 • Pacienta trebuie să poarte o bustieră timp de minimum o lună de zile, zi și noapte. Unii medicii recomandă chiar două luni;
 • Pacienta nu trebuie să poarte sutien cu sârmă în primele 3 luni de la operație;
 • Reluarea activităților zilnice se face treptat, la 7 zile de la operația de mastopexie;
 • Fumatul trebuie evitat timp de cel puțin câteva săptămâni de la intervenția chirurgicală. În caz contrar, sângele nu se va oxigena la nivel optim, iar procesul de vindecare va fi încetinit;
 • Edemul se poate menține o lună sau chiar mai mult. Abia după această perioadă se poate evalua rezultatul final;
 • Se poate simți o ușoară amorțeală la nivelul mamelonului, care ar trebui să dispară după aproximativ 6 săptămâni de la operație. Doar în cazuri rare amorțeala este permanentă;
 • Pacienta poate experimenta senzații de furnicătură sau mici arsuri la nivelul sânului. Aceste fenomene, normale, sunt provocate de regenerarea nervilor;
 • Pacienta nu trebuie să ridice greutăți deasupra capului în primele 3-4 săptămâni de la operație și trebuie să evite în general ridicarea unor greutăți mari timp de 4-6 săptămâni de la intervenția chirurgicală;
 • În primele 2-3 luni, cicatricile vor fi roșii, tari și vizibile. După aceasta perioadă se vor decolora, devenind albe și moi. Acestea nu dispar însă niciodată, însă aspectul lor poate fi îmbunătățit cu ajutorul diverselor creme sau folii de silicon. De asemenea, medicii le recomandă pacienților să evite expunerea la soare în primele 9 luni de la operația de mastopexie;
 • Este normală și o senzație de prurit (mâncărime) la nivelul inciziilor. Aceasta se poate trata cu diverse creme sau prin medicație, la recomandarea chirurgului.

CÂTE VIZITE LA MEDIC TREBUIE SĂ FAC DUPĂ OPERAȚIE?

Prima vizită la medicul chirurg va fi la 2 zile de la efectuarea operației. În cadrul acestei prime vizite, medicul îți va scoate tuburile de dren, dacă este cazul. Trebuie să revii la clinica pe care ai ales-o și la 7-10 zile de la intervenția chirurgicală, atunci când esteticianul va scoate firele de sutură, dacă este cazul. În cadrul acestor vizite postoperatorii doctorul îți va explica și ce trebuie să faci în continuare sau va rezolva problemele care pot să apară. Următoarele controale sunt la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni și un an de la operație.

MASTOPEXIE: PRINCIPALELE BENEFICII

Printre principalele beneficii ale mastopexiei, enumerăm:

 • Ridicarea sânilor – prin eliminarea tegumentului în exces și redarea volumului sânilor lăsați, fenomen cauzat de fluctuații de greutate, sarcină, alăptare sau înaintare în vârstă.
 • „Întinerirea“ sânilor – sânii se lasă în mod natural odată cu vârsta, procesul fiind accentuat de pierderi în greutate, alăptare sau naștere. Mastopexia rezolvă toate aceste probleme;
 • Posibilități mai variate de alegere a hainelor – lipsa de încredere în propria persoană cauzată de aspectul sânilor le determină pe multe femei să renunțe la a mai purta anumite ținute, care le-ar dezavantaja. După o astfel de operație, multe femei au încredere să poarte și hainele pe care le-au evitat până în acel moment;
 • Stima de sine poate crește în urma unei astfel de operații – multe femei afirmă că după o mastopexie frustrările legate de felul în care arată au dispărut, iar viața lor s-a schimbat dramatic în bine.

MASTOPEXIA ȘI SARCINA

Recomandarea medicilor este ca operația de mastopexie să fie realizată numai dacă pacienta nu plănuiește să mai aibă copii, cel puțin în viitorul apropiat. Asta pentru că efectul operației se va pierde cel mai probabil odată cu o nouă sarcină și o nouă perioadă de alăptare.

Cele mai multe femei aleg acest tip de intervenție chirurgicală după o sarcină care le-a afectat aspectul fizic.

Dacă pacienta plănuiește să mai aibă în viitori copii, o mastopexia nu va duce la pierderea abilității de a alăpta. Există totuși riscul de a pierde această abilitate dacă o operație de mastopexie este corelată și cu augmentarea mamară cu implant. Este recomandat să discuți cu mediul tău despre acest risc, dacă îți dorești o astfel de operație.