În urma intervenţiei de reconstrucţie a sânului, rezultatele sunt foarte variabile:

  • Un sân reconstruit nu va avea aceeaşi sensibilitate ca cel natural.
  • În urma operaţiei de reconstrucţie mamara sau a celei de mastectomie vor fi întotdeauna cicatrice vizibile la nivelul sânului.
  • Anumite tehnici chirurgicale vor lăsa incizii în zonele donatoare, de obicei situate în regiuni mai puţin expuse ale corpului, cum ar fi spate, abdomen sau fese.

Îmbunătăţirea imaginii de sine în urma reconstrucţiei sânilor

Reconstrucţia sânilor (dupa mastectomie sau independent de aceasta) este o recompensă psihică şi fizică pentru femeile care şi-au pierdut un sân din cauza cancerului sau altor afecţiuni. Crearea unui nou sân le poate îmbunătăţi semnificativ atât imaginea şi încrederea în sine, cât şi calitatea vieţii. În urma intervenţiei chirugicale de reconstructie, sânul va avea un aspect relativ natural, dar un sân reconstruit nu va arăta şi nu va avea niciodată sensibilitatea unuia natural. În luarea deciziei de reconstrucţie a sânilor, e importantă documentarea şi pregătirea atât pentru acceptarea implicaţiilor fizice cât şi a celor emoţionale.

Notă privind simetria: dacă un singur sân este afectat, el poate fi reconstruit independent de celălalt sân. În plus, intervenţii de ridicare, reducere sau mărire pot fi recomandate şi pentru sânul opus pentru a îmbunătăţi simetria şi poziţia ambilor sâni.