1. Hernia inghinala – tratament modern laparoscopic cu plasa tridimensionala (3D).

Este in esenta o slabire a peretelui muscular in regiunea inghinala care duce la aparitia unei umflaturi in partea inferioara a abdomenului. Oamenii asociaza de obicei termenul de “hernie” cu aceasta varianta. Herniile inghinale sunt mult mai frecvente la barbati decat la femei.

Există două tipuri de hernie inghinala, directa şi indirecta, dar pentru pacienti aceasta diferentiere este irelevanta intrucat interventia chirurgicala va face distinctia si va rezolva defectul parietal.Defectul parietal inghinal permite peritoneului (foita ce captuseste abdomenul pe interior) sa se umfle ca un sac.

In acest sac peritoneal poate intra grasime (epiploon) sau o ansa intestinala, deci atunci cand pacientul sta in picioare apare o umflatura in regiunea inghinala iar atunci cand pacientul sta culcat aceasta de obicei dispare.

Tipic, pacientul acuza un discomfort continuu care se accentueaza pe parcursul zilei (la tuse, stranut, efort fizic) si care se usureaza pe timpul noptii cand sta culcat. Rar, intestinul se poate bloca in sacul de hernie ducand la complicatii – hernie incarcerata sau strangulata. Aceste situatii constituie urgente chirurgicale si vor necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Interventia chirurgicala se poate realiza pe cale laparoscopica sau prin chirurgie clasica (cu taietura – incizie de 4-6cm).

Cura herniei pe cale laparoscopica:
    • procedeu modern ce foloseste o plasa speciala tridimensionala 3D pentru intarirea peretelui (interventie minim invaziva prin 3 orificii : doua de 5mm si unul de 10mm).
    • anestezie generala si spitalizare de 24 ore.
    • mobilizare imediata postoperator, cicatrici minime, recuperare rapida.
Cura herniei procedeu Lichtenstein:
    • chirurgie clasica (cu taietura – incizie 4-6cm), plasa de polipropilena SoftMesh
    • anestezie rahidiana sau generala si spitalizare 24 ore.
    • mobilizare imediata postoperator, cicatrici minime, recuperare rapida.
2. Hernia ombilicala – tratament modern laparoscopic cu plasa Ventralight.

O hernie ombilicala este o proeminenţă a “buricului” ca urmare a unei slabiri musculoaponevrotice la acest nivel. Herniile ombilicale pot aparea la orice varsta.

Defectul este adesea foarte mic si sacul herniar nu este întotdeauna reductibil. Atunci când defectul este mai mare este posibil ca pacientul sa poata impinge hernia inauntru atunci cand sta culcat.

Herniile ombilicale se pot uneori strangula si atunci necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Interventia chirurgicala se poate realiza pe cale laparoscopica sau prin chirurgie clasica (cu taietura – incizie de 3-4cm).

Cura herniei pe cale laparoscopica:
    • procedeu modern ce foloseste o plasa speciala bifatetata VentraLight pentru intarirea peretelui (interventie minim invaziva prin 3 orificii : doua de 5mm si unul de 10mm).
    • anestezie generala si spitalizare de 24 ore.
    • mobilizare imediata postoperator, cicatrici minime, recuperare rapida.
3. Hernia epigastrica – tratament modern cu plasa SoftMesh.

Hernia epigastrica este o umflatura care apare intre stern si buric pe mijlocul peretelui abdominal anterior, intre muschii drepti abdominali (care dau aspectul de “patratele” la sportivi). Se produce de obicei printr-un orificiu mic, sacul de hernie care iese intre muschi continand cel mai adesea grasime. Difera de alte tipuri de hernii in sensul ca nu dispare (nu intra la loc) atunci cand pacientul sta culcat.

Repararea unei hernii epigastrice este de obicei simplă si necesita cateva copci (fire de sutura) sau atunci cand hernia este voluminoasa se monteaza o plasa de polipropilena de intarire a peretelui (fie laparoscopic, fie clasic ce implică o mica incizie a pielii).

4. Hernia femurala – tratament modern laparoscopic cu plasa tridimensionala (3D)

Hernia femurala se manifesta ca o umflatura aparuta in regiunea superioara a coapsei, chiar sub zona inghinala. Herniile femurale sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Pot fi confundate frecvent cu ganglioni inghinali mariti de volum sau cu dilatatii venoase din boala varicoasa.

Sacul de hernie contine frecvent grasime si in cele mai multe cazuri nu se reduce, nu dispare cand pacientul sta culcat. Hernia femurala ramane in general de mici dimensiuni, dar se complica frecvent cu strangularea continutului.

Din cauza riscului crescut de aparitie a unor complicatii severe (necroza intestinala), hernia femurala se opereaza cat mai repede posibil.

Interventia chirurgicala se poate realiza pe cale laparoscopica (interventie minim invaziva prin 3 orificii : doua de 5mm si unul de 10mm) sau prin chirurgie clasica (cu taietura), in ambele situatii folosindu-se plase pentru intarirea peretelui abdominal slabit. Plasele sunt de diverse tipuri iar pentru o decizie informata veti primii toate detaliile legate de proceduri in cadrul consultatiei.

5. Eventratia – hernia postincizionala. Tratament modern laparoscopic cu plasa bifatetata VentraLight.

Eventraţia apare ca o umflătură sub piele in zona unei cicatrici postoperatorii preexistente. Umflatura este mai evidenta atunci cand pacientul sta in picioare sau cand acesta tuşeşte. Mai rar şi în special la obezi, sacul de eventraţie îşi face loc prin grăsimea subcutanată până la oarecare distanţă de cicatricea iniţială.

Eventratiile pot varia in dimensiuni de la foarte mici la foarte mari si complexe, multisaculare. Nu de puţine ori eventraţia este formată din mai mulţi saci de dimensiuni variabile.

Aproape orice interventie chirurgicala abdominala poate dezvolta ulterior o zona de eventratie la nivelul cicatricii postoperatorii posibil prin sutura tesuturilor in tensiune sau datorita unor procese de inhibare a cicatrizarii normale (infectie, alimentatie deficitara, obezitate sau boli metabolice). Odata ce a aparut, sacul de eventratie creste progresiv in dimensiuni devenind simptomatic (intai apare durerea ca simptom precoce, ulterior pot apare si tulburari de tranzit intestinal care pot evolua pana la ocluzie intestinala – “incurcatura de mate”).

Rezolvarea unei eventratii este exclusiv chirurgicala si se poaterealiza:

    • – pe cale laparoscopica (interventie minim invaziva prin 3-4 orificii de 5mm – 10mm)prin montarea intraperitoneal a unei plase bifatetate, fixata cu niste agrafe speciale la peretele abdominal. Necesita anestezie generala si spitalizare de 24 – 48 ore. Mobilizare imediata postoperator, cicatrici minime, recuperare rapida.
    • – prin chirurgie clasica (cu taietura, cu indepartarea vechii cicatrici) cu montarea plasei retromuscular (procedeu Rives).

Plasele au rol de intarire a peretelui si sunt de diverse tipuri iar pentru o decizie informata veti primii toate detaliile legate de procedura in cadrul consultatiei.

6. Diastazis-ul muschilor drepti abdominali – cu rezultate excelente asociate eventual abdominoplastiei.

Reprezinta o distantare a muschilor drepti abdominali pe linia mediana. Se va constata o umflatura imediat de sub stern si pana sub buric pe mijlocul peretelui abdominal anterior, intre muschii drepti abdominali (care dau aspectul de “patratele” la sportivi).

Aceasta umflatura dispare cand pacientul sta culcat si apare in mod inestetic atunci cand se contracta muschii abdomenului. Exercitiile fizice (la sala) de tonifiere a muschilor abdominali nu rezolva diastazisul ci il pot accentua.

Diastazisul se poate corecta chirurgical prin interventie clasica sau laparoscopica atat independent cat si cuplat unei interventii de abdominoplastie (de indepartare a excesului tegumentar si adipos din zona abdominala inferioara). Interventia se face sub anestezie generala, spitalizarea este de scurta durata (2-3 zile) iar recuperarea este rapida.