1. Lipom.

Lipomul este o formatiune bine delimitata, benigna, constituita din grasime, care apare ca o umflatura sub piele.

Desi cresc incet unele lipoame pot ajunge la dimensiuni mari de 7-10cm.       Lipoamele se pot dezvolta oriunde pe corp, mai frecvent pe spate, abdomen, umeri, brate si coapse. Lipomatoza familiala este o afectiune genetica in care pacientul prezinta foarte multe lipoame distribuite pe toata suprafata corpului.

Marea majoritate a lipoamelor sunt inofensive dar deranjeaza prin aspectul inestetic iar uneori provoaca durere prin compresiunea pe filete nervoase. Nu putem preveni aparitia sau dezvoltarea lipomului.

Indepartarea lipomului se face prin interventie chirurgicala sub anestezie locala.

Incizia este mult mai mica decat lipomul iar sutura intradermica asigura o cicatrice estetica. Nu necesita spitalizare, pacientul paraseste Clinica imediat dupa interventie. Firele de sutura se scot dupa 7 – 10 zile.

2. Chist sebaceu

Chistul sebaceu este o formatiune benigna ce se formeaza prin acumularea sebumului ca urmare a blocarii orificiului unei glande sebacee. Apare mai frecvent la nivelul pielii capului, gatului si umerilor.

Clinic se prezinta ca o formatiune tumorala de forma sferica sau ovoidala cu dimensiuni ce variaza intre cativa milimetri si cativa centimetri, avand consistenta elastica. Daca se infecteaza pacientul va avea dureri cu caracter pulsatil iar tegumentul ce le acopera devine rosu, cald iar uneori chistul se sparge lasand sa se scurga un lichid ce miroase urat.

Indepartarea chistului sebaceu se face prin interventie chirurgicala sub anestezie locala. Excizia corecta presupune indepartarea in intregime a glandei sebacee transformata (camasa chistului) urmata de sutura tegumentului, evitand astfel recidiva. Firele de sutura se scot dupa 7 – 10 zile.

In cazul chistului sebaceu infectat se practica incizia, evacuarea puroiului, lavajul, chiuretajul si mesajul cavitatii – sutura tegumentului este contraindicata. Va fi nevoie de schimbarea pansamentului conform indicatiilor chirurgului.

Rezolvarea unui chist sebaceu nu necesita spitalizare, pacientul paraseste Clinica imediat dupa interventie.

3. Unghie incarnata.

Unghia incarnata – in cele mai multe cazuri este rezultatul unui conflict mecanic intre unghia degetului mare de la picior (haluce) si tesuturile din jur. Cauzele mai frecvente sunt: incaltamintea prea stramta si pedichiura inadecvata (prin taierea mult prea adanca a colturilor unghiei). Durerea este la inceput provocata de atingere sau mers dar poate deveni permanenta. In cursul evolutiei se poate infecta (panaritiu periunghial), la presiune evacuandu-se puroi in cantitate mica, tegumentul periunghial prezentand semne de inflamatie.

Interventia chirurgicala se face sub anestezie locala si presupune taierea portiunii de unghie incarnata, de obicei o fasie de 1-3mm pe toata lungimea unghiei pana la radacina. Este metoda cu cele mai bune rezultate si cu o rata scazuta de recidiva. Procedura nu necesita spitalizare, pacientul paraseste Clinica imediat dupa interventie.

4. Nev pigmentar.

Nevul pigmentar (alunita) este o formatiune tegumentara benigna (nu este cancer). Diversi factori (expunerea la soare, bronzarea la solar, etc..) pot transforma o alunita benigna in cancer. Orice modificare de contur, culoare sau dimensiune a unei alunite reprezinta un semnal de alarma si trebuie sa va prezentati de urgenta la un consult chirurgical.

Indepartarea unui nev pigmentar se face chirurgical fiind urmata de examen histopatologic.

5. Chist pilonidal.

Chistul pilonidal se prezinta ca o umflatura la nivelul tegumentului santului interfesier, fiind mai des intalnit la adultii tineri (cu varsta intre 20 – 45 ani) cu pilozitate dezvoltata. Se datoreaza cresterii anormale, sub piele, a firelor de par si a reactiei inflamatorii a organismului (reactie de “corp strain”). Corpul incearca sa izoleze firele de par crescute sub piele si formeaza in jurul lor un chist. Frecvent se infecteaza si se transforma in abces pilonidal provocand durere locala intensa, pulsatila, inrosirea pielii care acopera abcesul, febra, frison. Cand se sparge (in cazul abceselor fistulizate) lasa sa se scurga sange si puroi cu miros neplacut.

Tratamentul care vindeca este chirurgical si se face sub anestezie rahidiana sau generala. Interventia chirurgicala consta in excizia completa a chistului si a traiectelor fistuloase pana in tesut sanatos, cavitatea rezultata putand fi inchisa la fnalul interventiei (sutura per primam) sau lasata deschisa (se va inchide treptat in circa 4-6 saptamani, fiind nevoie de pansamente repetate astfel incat tesutul sa se refaca din profunzime spre suprafata umpland treptat cavitatea restanta).

Durerile postoperatorii sunt minime, recuperarea postoperatorie si reintoarcerea la viata activa este rapida. Durata de spitalizare este de 24 ore.

6. Chist ovarian – tratament modern laparoscopic.

Chisturile ovariene sunt ca niste saculeti plini cu lichid care se dezvolta la nivelul ovarelor in contextul in care ca factori de risc sunt citati sarcina la varsta inaintata (cum frecvent se intampla in zilele noastre) sau fumatul (care nu mai reprezinta doar apanajul barbatilor). Adesea chisturile sunt mici si nu determina simptome si potsa dispara cu totul de la sine, fara tratament.

Chisturile ovariene care depasesc 5-6cm in diametru trebuie indepartate chirurgical deoarece prezinta risc de ruptura. Aceasta se insoteste de durere ascutita, uneori violenta in abdomenul inferior sau de hemoragie caz in care necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Chisturile ovariene se pot rezolva modern pe cale minim invaziva, laparoscopic, sub anestezie generala. Avantajele sunt reprezentate de spitalizarea scurta, durerea postoperatorie redusa, rezultatul estetic excelent si de reluarea rapida a activitatilor normale.