Ca definiţie, aluniţele sunt modificări neregulate de pigment, apărute din diverse cauze. Acestea sunt celule pigmentate numite melanocite, în exemplul cel mai întâlnit al aluniţelor. Pistruii sunt melanină, adică leziuni benigne. O parte dintre aluniţe sunt congenitale, iar altele se moştenesc genetic.

Se vorbeşte adesea de alunite periculoase, însă doar un control clinic poate determina acest aspect. În cabinetul dermatologului, contează doar mărimea, culoarea şi forma aluniţelor, pentru a se determina dacă acestea sunt alunite cancerigene sau non-toxice.

Există tipare ale persoanelor cu piele deschisă, expuse mai mult la aluniţe răspândite, dar şi recomandări universale despre protejarea aluniţelor de razele solare. Din păcate, nu toate aluniţele sunt la fel. În timp ce o persoană are doar câteva aluniţe la nivelul pielii, o alta poate avea aluniţe deranjante, în număr mare, iar altcineva poate purta aluniţe ieşite în relief, ce se transformă într-o grijă constantă.

Dacă ai astfel de leziuni inestetice, atunci este normal să te întrebi cum scapi de alunite. Totul începe, însă, odată cu un control, în urma căruia va reieşi ce tip de aluniţă deţii. Există două tipuri de pacienţi care calcă cel mai adesea pragul medicului dermatolog: cei care doresc scoaterea alunitelor deoarece deţin alunite pe fata si cei care se prezintă la cabinet cu alunite rupte din greşeală. Atunci când apare un astfel de incident, aluniţele emană un lichid care sperie pacienţii.

De-a lungul vieţii, aluniţele se pot modifica sau numărul acestora poate creşte. Astfel de acţiuni depind, în mare, de expunerea la soare, însă acestea pot apărea indiferent de situaţie. De aceea, pacienţii optează pentru tratamentul prin extirpare de alunite, pentru a scăpa atât de o problemă estetică, cât şi de una care poate afecta sănătatea purtătorului sau purtătoarei. Operaţia de excizie de alunite este o intervenţie chirurgicală de preferat, mai ales dacă aluniţele sunt supuse unor riscuri de lovire, frecare sau tăiere. În astfel de cazuri, aceste leziuni ieşite în relief pot fi extirpate cu ajutorul unei intervenţii scurte, ce nu necesită recuperare.

La intervenţia chirurgicală de scoatere de alunite apelează din ce în ce mai mulţi pacienţi, atât din considerente estetice, cât şi din motive de prevenţie a sănătăţii. Spre deosebire de tratarea prin alte metode, operaţia înseamnă eliminarea completă a unui potenţial factor de risc şi modificarea aspectului estetic şi, implicit, a respectului de sine a fiecărui pacient.

Echipa clinicii Zetta ascultă şi înţelege dorinţele pacienţilor, dar le şi analizează, în funcţie de aluniţele pe care aceştia le poartă. Fiecare etapă din intervenţie este expusă în totalitate, astfel că operaţia nu implică riscuri, ci doar posibile şi rare complicaţii.