Amigdalele fac parte din sistemul imunitar al organismului şi se află în spatele şi deasupra bazei limbii. Cauzele apariţiei afecţiunii pot fi virale sau bacteriene. În cea de-a doua situaţie, cel responsabil pentru fenomenul de amigdale inflamate este streptococul beta – hemolitic de grup A, ce apare , cel mai adesea, la la copiii cu vârste de 5 – 15 ani, însă nu vârsta determină întotdeauna manifestările afecţiunii. Virusurile gripale sunt cele care contribuie semnificativ la apariţia amigdalitei, aşa că pacienţiii trebuie protejaţi de expunerea la astfel de factori. Extinderea infecţiei se face prin aer ori salivă emanată de o persoană infectată, prin strănut sau vorbit.

Durerile în gât ce apar duc la refuzul mâncatului, fapt ce face ca amigdalita să fie uşor de determinat. Gâtul inflamat, respiraţia urât mirositoare, congestia nazală şi guturaiul fac parte, de asemenea, din spectrul simptomelor afecţiunii.

Amigdalita poate fi acută, subacută ori cronică. Amigdalita acuta are cauze virale, iar cea subacută şi amigdalita cronică se dezvoltă pe fondul factorilor bacterieni. Varianta virală a afecţiunii are un debut lent şi se manifestă prin febră mică, slabe dureri în gât, senzaţia de gât uscat, iar ganglionii sunt în stare normală.

Cea mai comună formă de amigdalită, însă, înseamnă un debut brusc, cu o stare generală incomodă, febră mare, frisoane, transpiraţie, dureri în gât şi la înghiţire, ganglioni dureroşi şi depozit de puroi. Faringele se înroşeşte, iar în zona amigdalelor apar depozite de secreţii albicioase. Afecţiunea evoluează, astfel că este important momentul când pacienţii ajung la medic.

La cabinet, medicul face analize precum VSH (viteza de sedimentare a hematiilor – celulele roşii), examen de urină, ASLO şi exudatul faringian. În urma acestora, se decide tratamentul care poate fi medicamentos sau chirurgical. Soluţia de operatie amigdalita apare în cazul în care medicul detectează o amigdalita pultacee, adică prezenţa puroiului în gât. În acest moment, cunoscutul „roşu în gât” se poate transforma în amigdale umflate şi din ce în ce mai dureroase.

Medicii pediatri, cei specializaţi, dar şi rezidenţii pot efectua analizele. Pentru adulţi, specialistul recomandat este un medic O.R.L. Apoi, dacă este nevoie de un tratament chirurgical, se constituie o echipă de medici cu experienţă şi care ştiu să efectueze o intervenţie „cu mână uşoară”.

Metoda chirurgicală de vindecare poartă numele de amigdaletomie şi este un tratament recunoscut pentru efectele sale. Amigdalectomia înseamnă scoaterea amigdalelor şi este un eficient tratament amigdalită. În acest caz, medicul poate ia decizia de a interveni chirurgical, întrucât, pentru amigdalita, tratament înseamnă eliminarea oricăror riscuri ca inflamaţia să reapară.

Operaţia este recomandată mai ales atunci când inflamaţia reapare. Intervenţia este una lipsită de riscuri, iar pacienţilor li se recomandă să consume lichide calde din belşug şi să îşi clătească gura cu apă sărată. Medicamentele antialgice pot fi, de asemenea, o opţiune, dacă pacientul are peste 6 ani şi nu prezintă alergii la substanţele active. Tratamentul la domiciliu este la fel de importat precum cel din cabinetul medicului, deoarece are o influenţă asupra duratei şi intensităţii perioadei de recuperare. Este important ca pacienţii să urmeze întocmai instrucţiunile date de medici.

Dacă ne referim la operatie amigdale pret, atunci aceasta nu face parte din categoria intervenţiilor costisitoare, la nivelul clinicii Zetta. Echipa Zetta tratează cu profesionalism fiecare operaţie, astfel că vei primi explicaţii exacte asupra bolii, dar şi recomandări şi sfaturi pentru o recuperare cât mai scurtă şi uşoară. Pentru că inflamaţia poate evolua rapid, iar timpul trebuie să fie de partea ta, atunci aspectul amigdatectomie pret nu trebuie să fie unul care să îţi aducă griji în plus.