///**/

Știți să recunoașteți o unghie sănătoasă?

de | Blog | 0 comentarii

1. CUM ARATĂ O UNGHIE SĂNĂTOASĂ?

Unghiile ne pot arăta sănătatea întregului organism. Astfel, unghiile sănătoase ar trebui să aibă o suprafață netedă, uniformă, fără pete sau neregularități pe suprafață.

2. CARE SUNT SEMNELE UNEI UNGHII CU PROBLEME?

Există o varietate de modificări ale aspectului unghiilor de la mâini și picioare ce pot trăda anumite probleme de sănătate. Astfel, modificările de culoare, cu apariția de puncte albe, linii roșii, pete galbene sau verzi, schimbările de textură pe unghii cu suprafața aspră, friabile, exfoliate, moi, cu anomalii legate de formă, cu accelerarea convexității sau apariția unghiilor încarnate, modificările de mărime sau structură, pot apărea atât în contextul unor afecțiuni sistemice, cât și în cazul unor patologii localizate strict la nivelul unghiilor.

3. CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE BOLI ALE UNGHIILOR?

Cele mai frecvente sunt cele legate de infecățiile locale bacteriene și fungice, dar și cele care derivă dintr-o îngrijire necorespunzătoare. De exemplu: traumatizarea excesivă a cuticulelor, tăierea incorectă a unghiilor ce poate duce la încarnare, dar și folosirea de geluri și lacuri cosmetice la modă acum, dar care pot sufoca suprafața unghiilor și le pot sensibiliza față de agenții agresivi cu care suntem expuși zilnic.

4. CE CAUZE PROVOACĂ MICOZA UNGHIILOR?

Peste 90% din onicomicoze sunt cauzate de dermatofiți, ca de exemplu Tinea Rubrum. Onicomicoza reprezintă până la 40% din patologia unghiilor și 30% din infecțiile cutanate cu dermatofiți.

Infecțiile cu Candida sunt întâlnite mai des la persoanele cu infecții cornice cutano-mucoase, dar și la cei cu un sistem imun compromis.

5. CARE SUNT SIMPTOMELE ONICOMICOZEI?

În funcție de locul de pornire al infecției, simptomele pot fi diferite. Dacă punctul de plecare al infecției este regiunea distală (așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor), adică marginea liberă a unghiei, atunci pot să apară următoarele modificări:

  • Onicoliza – cu separarea lamei unghiei de patul unghial
  • Apariția unui depozit alb grunjos subunghial
  • Îngroșarea unghiei
  • Modificări de culoare cu apariția unei pete ce poate crește în suprafață către regiunea proximală și poate compromite întreaga unghie.

Când punctul de plecare este regiunea proximală (adică partea unghiei apropiată de cuticulă) modificările pot fi asemănătoare, dar trădează o apărare locală scăzută și necesită o investigare suplimentară a sistemului imunitar.

6. CARE SUNT FACTORII DE RISC ÎN APARIȚIA ONICOMICOZEI?

Majoritatea onicomicozelor pot avea ca punct de plecare o infecție micotică a pielii și în acest sens există o recomandare de a ne pune mai întâi șosete în picioare și apoi lenjeria intimă.

Există o serie de factori de risc ce predispun la onicomicoze și aici aș aminti:

  • Vârsta înaintată
  • Mersul la sală sau la piscină
  • O igienă defectuoasă a picioarelor
  • Un sistem imun incompetent (în mod normal există o apărare specifică locală)
  • Bolile metabolice (ex. diabetul zaharat)
  • Circulația periferică modificată
  • Traumatismele locale

7. CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ O INFECȚIE MICOTICĂ?

Pe lângă diagnosticul clinic emis pe baza modificărilor aspectului unghiilor, în mod curent se poate efectua un examen microscopic micologic direct, al cărui rezultat se emite pe loc.

Este bine de știut că înainte de a efectua un astfel de test, pacientul nu are voie să folosească antifungice tipice cu cel puțin 2 săptămâni înainte și nici nu are voie să realizeze o toaletă locală riguroasă, cu îndepărtarea materialului subunghial, ce se prelevează atunci când se efectuează testul.

8. CUM SE TRATEAZĂ AFECȚIUNILE MICOTICE ALE UNGHIILOR?

În funcție de tipul de micoză, de severitatea infecției, dar și de bolile asociate, se poate opta pentru un tratament sistemic cu medicamente fungicide sau fungistatice, dar și pentru un tratament topic.

Este bine de știut că fiecare metodă de tratament are indicațiile și contraindicațiile ei. Astfel, terapia sistemică este indicată la cei cu afecțiuni cornice și necesită o supraveghere periodică a funcției hepatice, care poate dura între 12 și 20 de săptămâni, iar creșterea unghiei sănătoase durează între 6 luni pentru unghiile de la mâini și până la 12-18 luni pentru unghiile de la picioare.

În ceea ce privește terapia locală, medicamentele se prezintă fie sub formă de lacuri, creme sau soluții, dar au dezavantajul că nu penetrează locul unghial și necesită o perioadă mai lungă de tratament.

Terapiile mai noi folosesc lasere cu o anumită lungime de undă ce au adus rezultate mulțumitoare atât ca monoterapii, cât și în asociere cu terapiile convenționale.

9. ESTE O AFECȚIUNE CONTAGIOASĂ?

Da, infecția unghiilor cu ciuperci poate fi contagioasă și poate fi transmisă mai departe. Dacă un pacient este diagnosticat cu onicomicoză, atunci există o serie de măsuri de prevenție ce scade riscul de transmitere. Astfel:

  • Nu ar trebui să împrumute încălțămintea la piscină sau la sală
  • Nu ar trebui să meargă desculț
  • Acasă trebuie să poarte șosete care ar trebui schimbate frecvent

10. NE PUTEȚI OFERI CÂTEVA SFATURI PENTRU A PREVENI INFECȚIA UNGHIILOR?

Pentru a preveni infecția unghiilor, de bacterii sau de fungi, ar trebui să:

  • Purtăm încălțări atunci când mergem la sală sau piscină
  • Unghiile de la picioare ar trebui tăiate scurt și curățate
  • Picioarele (tălpile) trebuie șterse și uscate după baie, inclusiv spațiile dintre degete
  • Șosetele trebuie să fie dintr-un material uscat care să absoarbă transpirația și schimbate dacă s-au udat.

Tratamentul chirurgical pentru sindromul tunelului carpian

Sindromul de tunel carpian (cunoscut și ca sindromul de canal carpian) apare atunci când nervul median este comprimat la nivelul tunelului carpian, tunel format din ligamente și oase carpiene.  Sindromul de tunel carpian se manifestă prin amorțeală, furnicături și...

Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Creșterea în volum a sânilor la bărbați este cunoscută și ca ginecomastie. Aceasta este cauzată de excesul de grăsime localizată la nivelul sânilor, de dezvoltarea în exces a țesutului glandular sau de o combinație între grăsime excesivă și țesut glandular.  Ce este...

Tot ce trebuie sa știi despre mărirea buzelor cu acid hialuronic

Acid hialuronic pentru buze! WOW, e o rețetă specială care face multe persoane fericite. Acidul hialuronic în buze duce la augmentarea acestora pentru un aspect mai plin și mai tânăr prin refacerea conturului (pentru a estompa liniile fine) și prin refacerea...

Reducția mamară

Ce este reducția mamară Intervenția de reducție mamară este o procedură chirurgicală în folosul pacientelor cu sâni care au aspect inestetic: sunt mari, lăsați (ptoză mamară) și grei. Prin operația de micșorare a sânilor se elimină grasimea (țesutul adipos), tesutul...

Injectări cu toxină botulinică

Injecțiile cu botox ajută la diminuarea ridurilor de pe frunte, a ridurilor dintre sprâncene și a celor de la marginea externă a ochilor. Tratamentul este rapid și eficient. Rezultatele se văd după 2-3 zile și se mențin cam jumătate de an, iar planul se poate repeta...

5 ani de botox

Ce injectări ați ales să faceți în cei 5 ani? În cei 5 ani am ales botox pentru toate cele 3 zone ale feței. Au fost dureroase? Având în vedere că mi-a fost aplicată cremă anestezică, procedura în sine nu a fost foarte dureroasă. Substanța însă îmi provoca o mică...

Blefaroplastia Inferioară

Chirurgia pleoapelor inferioare, numită și blefaroplastie inferioară este o intervenție ce îmbunătățește aspectul de la acest nivel și oferă ochilor un aspect întinerit. Spre deosebire de blefaroplatia superioară care are ca scop îndepărtarea surplusului de tegument...

Botox riduri

Botoxul este forma purificată a toxinei botulinice, o proteină produsă de bacteria anaerobă numită Clostridium Botulinum, care apare în carnea stricată și în conservele expirate. Dacă este consumată, toxina devine o otravă puternică, dar injectată în cantități mici...

Ridicare pleoape

Blefaroplastia superioară, cunoscută și ca intervenția de ridicare a pleoapelor, înlătură excesul de tegument sau de grăsime de la nivelul pleoapelor superioare, corectând astfel aspectul de „ochi căzuți”. Blefaroplastia readuce câmpul vizual la un nivel optim, poate...

Reducție mamară

Ce este hipertrofia mamară Hipertrofia mamară nu este o boală, ci o stare a sânilor: ea reprezintă creșterea excesivă în volum și în greutate a acestora. Consecința directă este întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, orecum și a pielii...